Za vrijeme Drugoga svjetskog rata sestre karmelićanke iz Brezovice zavjetovale su se svetom Josipu: ako ih zaštiti od Nijemaca, koji su već bili pred vratima i htjeli zauzeti samostan, da će ga zazivati devet puta na dan prije svake molitvene ure dolje navedenom molitvom “Josipe, Sine Davidov” (događaj je opisan u knjizi “Ostala je samo radost” o Majci Regini od Isus) te će svakodnevno poslije Službe čitanja moliti molitvu “Spomeni se, sv. Josipe” i Litanije sv. Josipu zatim da će moliti Veliku i Malu devetnicu pred blagdan sv. Josipa, da će svake srijede dati služiti misu na čast sv. Josipu, a da će na sam blagdan biti cjelodnevno klanjanje Presvetom. Sv. Josip, se kao i mnogo puta prije, pokazao pravim zaštitnikom Karmela, a sestre kao znak zahvalnosti i danas obavljaju svoj zavjet u Brezovici i drugim hrvatskim Karmelima.

Sestre također pripovijedaju da za vrijeme rata nisu mogle imati oblačenje novih sestara jer nije bilo sukna za habite. Tada je iznenada jedan nepoznati čovjek donio balu sukna. Poslije ga nikad više nisu ni čule ni vidjele. Sestre i to pripisuju sv. Josipu kojega su vjerno svaki dan zazivale.

Molitva: Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će Sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus. Moli za nas, sveti oče Josipe. Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Svemogući Bože, ti si vjernoj skrbi blaženog Josipa povjerio početak našeg spasenja; daj, po njegovu zagovoru, da Crkva otajstva tog spasenja sveudilj vjerno čuva i k punini privodi. Po Kristu Gospodinu našemu. – Amen!

Iz knjižice “Pobožnost sv. Josipu”, p. Miljenko Sušac, (Karmelbsi.hr)