Lik Maksimilijana Kolbea vjerojatno mnogi vežu uz njegovu prepoznatljivu dugačku bradu, no na posljednjoj snimljenoj fotografiji Kolbe je obrijan. Zahvaljujući ovoj “transformaciji” i jednom mudrom redovniku danas postoji relikvija prve klase poljskog sveca budući da je njegovo tijelo spaljeno u Auschwitzu.

Kolbe je bradu pustio tijekom svojeg šestogodišnjeg boravka u Japanu. Tih je godina bilo uobičajeno da misionari nose dugačke brade, a Maksimilijan ju je po povratku u Europu zadržao kao podsjetink da uvijek treba biti “misionar” evanđelja, piše CNA.

No, tijekom nacističkih progona Katoličke Crkve, Kolbe se našao na meti progonitelja zbog svojeg apostolskog rada, a brada je bila karakteristika po kojoj je bio lakše raspoznatljiv kako među braćom, tako i među ostatkom naroda.

Tako je Masksimilijan nakon nacističke invazije na Poljsku odlučio obrijati bradu, a jedna od knjiga koje govore o njegovom životu zabilježile su njegove riječi vezane uz taj događaj:

“Brade izazivaju neprijatelja koji se brzo približava našem samostanu. Izazivat će ga i naši franjevački habiti. Mogu se odvojiti od brade. Ne mogu žrtvovati svoj habit.”

Nakon što je subrat Kolbeu odrezao bradu, pokušao ju je sačuvati, ali se Maksimilijan usprotivio i rekao mu da je baci u peć. Brat ga je uistinu poslušao i bradu bacio u peć, ali vatra nije bila upaljena, pa je kasnije pokupio bradu i spremio je u teglu. Danas je upravo ta sačuvana brada jedina relikvija prve klase svetog Maksimilijana Kolbea.