Ovaj veliki arkanđeo nosi slavni naziv “Anđeo Utjelovljenja”, budući da je upravo on bio onaj kojega je Bog odabrao da bude Poslanik ljudima u svemu što se odnosi na ovo zapanjujuće otajstvo.

On je Danielu prorekao točno vrijeme Kristova rođenja.

On je navijestio Zahariji rođenje svetoga Ivana Krstitelja, Otkupiteljeva preteče.

Pa ipak, njegovo najslavnije poslanje – ono koje ga nerazdvojno povezuje s utjelovljenjem i priskrbljuje mu privrženost i ljubav svih kršćanskih naroda – bijaše ono kada je kao božanski vjesnik od Presvetoga Trojstva došao Djevici Mariji kako bi joj navijestio da ju je Bog odabrao za Majku svojega božanskog Sina.

Milijuni i milijuni katolika diljem svijeta, u svakoj zemlji, na svakome jeziku, svakoga dana i u svakome trenutku dana ponavljaju one iste riječi koje je sveti Gabriel rekao Mariji. Moleći Zdravo, Marijo, oni joj stalno iznova pričinjaju radost i sreću toga zauvijek blažena trenutka u kojemu vječni Sin Božji utjelovio u njezinoj prečistoj utrobi i učinio je svojom Svetom Majkom.

Dakle, svaki put kada molimo Zdravo, Marijo, imamo jasnu nakanu prikazati našoj Gospi sve milosti i radosti koje joj je sveti Gabriel pružio prilikom navještenja: Gospodin s tobom, blagoslovljena ti među ženama.

Svaki put kada molimo prvo radosno otajstvo krunice, navještenje, činimo to isto, ali na još svečaniji i potpuniji način.

Jednako tako, kada triput dnevno molimo Anđeosko pozdravljenje, ispunjamo srce naše Blažene Majke neizrecivom radosti, a ona zauzvrat izlijeva na nas oceane milosti. Jedan je veliki svetac jednom rekao da su oni koji pobožno mole Anđeosko pozdravljenje već na pola puta do neba.

Kakvo zadovoljstvo, kakvu slavu dajemo slavnomu arkanđelu Gabrielu kada s ljubavlju ponavljamo njegove vlastite riječi, riječi koje je donio od Svetoga Trojstva, riječi koje su nam donijele radosnu vijest o našemu otkupljenju.

Pa ipak, tako je mnogo kršćana zaboravno ili nemarno kada izgovaraju ove najdivnije molitve da niti razmišljaju o užitku i zadovoljstvu koje pružaju Blaženoj Djevici Mariji niti mogu uopće zamisliti neizmjerno zadovoljstvo koju pružaju svetome Gabrielu.

Stoga, dragi čitatelju, ubuduće, a) kada moliš Zdravo, Marijo, b) prvo radosno otajstvo krunice – navještenje, c) kada triput dnevno moliš Anđeosko pozdravljenje, sjeti se moliti ih u zajedništvu sa svetim Gabrielom.

Iako se njegovo ime ne spominje izričito, možemo s punim pravom vjerovati ono što nam predaja govori: da je upravo sveti Gabriel bio onaj koji je pastirima na betlehemskim brdima navijestio rođenje našega Gospodina; da je upravo on bio i onaj koji je predvodio mnoštvo blaženih duhova koji su oko jaslica pjevali nebesku pjesmu: “Gloria in excelsis Deo et pax hominibus bonae voluntatis – Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima dobre volje.”

On je bio i onaj koji je ohrabrio i utješio svetoga Josipa u njegovoj žalosti, koji je upozorio svetoga patrijarha da pobjegne s Božanskim Djetetom i njegovom blagoslovljenom Majkom u Egipat i onaj koji mu je, nakon što je Herod umro, rekao da se vrati.

Napokon, upravo je sveti Gabriel bio onaj koji je došao utješiti Sina Božjega u njegovoj strašnoj muci u Maslinskome vrtu.

Kad god molimo prvo žalosno otajstvo, Kristovu muku u Maslinskome vrtu, podajmo Isusu naše sažaljenje i sućut u jedinstvu s dragim svetim Gabrielom.

Slijedeći ove jednostavne prijedloge, odat ćemo arkanđelu najveću čast te će nam on pomoći gorljivije i nježnije moliti ove molitve koje smo do sada možda molili hladno ili mlako.

Zauzvrat za ovu jednostavnu pobožnost slavnoga ćemo arkanđela učiniti svojim najmoćnijim i najnježnijim prijateljem.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Paula O’Sullivana “Sve o anđelima”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.