"MAMA BOSCO"

Jeste li znali da bi Don Boscova majka Margarita također mogla biti proglašena svetom?

Don Boscova majka predstavlja uzor žene koja je volju Božju postavila iznad svega te nesebično pomagala kako bi ostvarila Božji plan u životu svoje djece, ali i brojne druge djece

Margarita Occhiena rođena je 1788. godine u brojnoj obitelji i u dobi od 24 godine udala se za mladog udovca Franju Bosca. Imala je tri sina, a udovicom je ostala 1817. godine. Nakon toga se nije udavala nego se posvetila odgoju sinova kojima je vlastitim primjerom pokazivala ljubav prema katoličkoj vjeri.

Svojim primjerom i svojom pobožnošću otvorila je srce svoje djece za veliku ljubav prema Isusu, Mariji i bližnjima. Premda je bila nepismena, svoju je djecu poticala na školovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada joj je sin Ivan Bosco rekao da bi volio postati svećenik, ona ga je u tome svesrdno podržavala. Do kraja svojega života pomagala mu je u radu s mladima i u ostvarivanju salezijanskog apostolata. Vodila je brigu o siromašnim dječacima, koji su je iz ljubavi zvali “Mama Margarita” ili samo”Mama Bosco”.

Preminula je 1856. godine od posljedica upale pluća. Na samrti je djeci, koja su se okupila oko njezine postelje, poručila: “Blažena Djevica Marija će uvijek biti uz vas.”

Sveti Ivan Pavao II. ju je 1995. godine proglasio službenicom Božjom, a papa Benedikt XVI. 2006. godine je prepoznao njezinu herojsku krepost i proglasio je časnom sluškinjom Božjom.

Don Boscova majka predstavlja uzor žene koja je volju Božju postavila iznad svega te nesebično pomagala kako bi ostvarila Božji plan u životu svoje djece, ali i brojne druge djece.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net


Objavljeno: 31. siječnja 2020.

Možda vam se svidi