Jeste li čuli za pobožnost sedam crkava koja se obavlja na Veliki četvrtak? Riječ je o običaju koji se uglavnom prakticira u Poljskoj, Italiji, Filipinima i Latinskoj Americi, a prisutan je i u drugim zemljama.

Kao što i ime sugerira, pobožnost se sastoji od posjeta sedmerima crkvama nakon sudjelovanja na misi Gospodnje večere. Posjeti crkvama označavaju sedam posljednjih mjesta na kojima je Isus bio od svojeg uhićenja na Veliki četvrtak do svoje smrti na Veliki petak, objašnjava CNA.

U svakoj crkvi vjernik klekne pred svetohranište u kojem je na Veliki četvrtak položen Presveti Sakrament te moli i razmatra nad tekstom iz Svetoga pisma. Na taj način u duhu prati Isusa na putu njegove muke.

Riječ je o običaju koji je u 16. stoljeću prvi prakticirao sveti Filip Neri. Sve je počelo tako što je okupio svoje prijatelje i u večeri Velikog četvrtka s njima posjetio sedam crkava u Rimu.

U prvoj crkvi vjernici se prisjećaju Isusova puta od dvorane posljednje večere do Getsemanskog vrta gdje se žarko molio dok mu je s lica tekao krvavi znoj.

U drugoj crkvi razmatra se kako su naoružani vojnici odveli Krista iz Getsemanskog vrta u Aninu kuću gdje je bio ispitivan i udaren po licu.

Treća crkva mjesto je prisjećanja kako je Isus odveden pred velikog svećenika Kajfu, gdje je izudaran, popljuvan, vrijeđan i gdje je proveo večer u zatočeništvu.

Na četvrtoj hodočasničkoj postaji razmatra se o Kristovom prvom izvođenju pred Poncija Pilata. Tamo su Isusa židovski vjerski vođe optuživali da se pravi kraljem.

U petoj crkvi vjernici u molitvi slijede Krista koji je odveden do Heroda koji ga je skupa sa svojom stražom ismijao.

Šesta crkva mjesto je prisjećanja kako je Krist po drugi put izveden pred Pilata te zatim bičevan, okrunjen trnovom krunom, ismijan i osuđen na smrt.

U posljednjoj crkvi razmatra se kako je Krist nosio svoj križ od Pretorija gdje ga je Pilat osudio na smrt do Kalvarije gdje je raspet i umro na križu.