Što znači biti kršćanin? Kršćanstvo nije etički sustav; ono je život. Nije dobar savjet, nego božansko posinjenje. Biti kršćanin ne sastoji se u tome da budeš ljubazan prema siromašnima, odlaziš u crkvu, čitaš Bibliju, pjevaš himne, budeš velikodušan dobrotvor, pravedan prema zaposlenicima, pažljiv prema invalidima ili služiš u crkvenim odborima – iako uključuje i sve ovo. Kršćanstvo je prije svega odnos ljubavi.

Kao što ne možeš postati član neke obitelji tako što ćeš činiti velikodušna djela, nego samo tako da se rodiš u toj obitelji iz ljubavi, isto tako ne možeš postati kršćanin tako da činiš dobra djela, već samo tako da budeš rođen iz ljubavi Božje. Činiti dobro nekome čovjeku ne čini te njegovim sinom, ali ako si mu rođeni sin, činiš mu dobro.

Kršćanstvo počinje s biti, a ne činiti, sa životom, a ne s djelovanjem. Ako imaš biljni život, cvast ćeš poput biljke; imaš li život majmuna, postupat ćeš kao majmun. Ako u sebi imaš život čovjeka, činit ćeš ono što čini čovjek, ali ako u sebi imaš život Kristov, djelovat ćeš kao kršćanin. Sličan si svojim roditeljima jer dijeliš njihovu narav; sličan si Bogu ako imaš udjela u njegovoj naravi. Sve što čovjek čini zapravo je eksternalizacija onoga što on jest.

Postupcima većine ljudi upravlja njihova društvena pozadina. Na primjer, razmišljaš na određeni način kako bi obranio svoju klasu ili svoje bogatstvo ili oskudicu; čak izgradiš i filozofiju koja odgovara tvojemu životnom stilu; radiš određene stvari jer ti donose korist ili ugodu; mrziš određene ljude jer predstavljaju prijekor tvojoj savjesti ili izazov tvojoj samodopadnosti. Tvoja psihofizička raspoloženja središte su tvojega života i, sukladno tome, tvojih postupaka. Ti si, riječju, samoodređen.

Biti kršćanin znači zanijekati sebe kao vrhovnu odrednicu djelovanja; biti kršćanin znači zaodjenuti Kristov um i biti upravljan Kristovim istinama; predati svoju volju njegovoj volji i činiti sve što je njemu drago, a ne tebi; kontrolirati svoje emocije i raspoloženja. Drugim riječima, kada si kršćanin, tvoj život više nije samoodređen već Kristoodređen.

Gornji tekst izvadak je iz knjige Fultona J. Sheena “Stvoreni za sreću”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.