Na jednom je mjestu Isus upozorio svoje učenike i svoje slušatelje: “Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u svom oku ne opažaš?” (Lk 6,41). Kako nas Isus pozna i proniče! Teško je ući u vlastitu dubinu, pogledati sebe. Prije smo skloni negativno gledati ljude oko sebe. Vrlo brzo primijetimo njihove nedostatke ili ono što se barem nama čini kao nedostatak. Primjećujemo sve što oni loše učine, prosuđujemo njihova djela, tumačimo njihove riječi. Pritom nismo uvijek najiskreniji niti dobronamjerni. Katkada se čini da negativno prosuđujemo ljude oko sebe samo zato da lakše zataškamo sve ono što kod sebe ne prihvaćamo, što ne želimo da ljudi na nama vide.

Isus nam želi pomoći. Ne želi da klonemo na putu, da se obeshrabrimo zbog vlastitih slabosti i grijeha. Izdiže nas iznad naših svakodnevnih uskogrudnih slabosti, jednostranih prosuđivanja, zavisti, ljubomora. On nam pomaže da uđemo u istinu svoga srca, da u nama zavlada prava ljubav. Svojom nespretnošću i neznanjem nismo sposobni upustiti se u operaciju vađenja truna što ga zamjećujemo u oku svoga brata. Često ne možemo ni sebi pomoći: ne znamo kako izvaditi brvno iz vlastitog oka. U svemu tome trebamo Isusa koji jedini može očistiti naše oči da dobro vide i osposobiti nas da u svjetlu promatramo ljude oko sebe. Trebamo Isusov spasiteljski zahvat, jer se sami ne možemo upustiti u taj proces.

Zato možemo ovako moliti:

Isuse, Bože, vidim jasno trun u oku svoga brata. Reagiram na svaku njegovu i najmanju slabost i želim je razglasiti na velika zvona. U meni je napast da pomislim: kad je netko drugi kraj mene ozloglašen, kad se o drugome može nešto loše reći i drugima objaviti, onda izgleda kao da mogu lakše sakriti vlastite nedostatke, ostati čist pred sobom i drugima. Nažalost, Isuse, tako se često želim opravdati time što su drugi oko mene slabi, neiskreni, grešni. Mislim da ću time opravdati vlastitu slabost, neiskrenost, grešnost.

Hvala ti, Isuse, što nam ti jedini tako radikalno objavljuješ istinu o nama samima. Ti jedini na to imaš pravo jer nisi ni slab ni grešan. Ti si istina. Ti jedini možeš govoriti o čovjeku i izreći sud o meni i o drugim ljudima. Ti možeš narediti meni i svakome: “Izvadi i trun i brvno iz oka svoga!” Ti to vidiš, ti sve znaš! U nama ne vidiš samo trun, nego čitavo brvno, a ipak, u svojoj dobroti želiš pomoći svakome od nas da se oslobodimo grijeha i skinemo svaki teret s duše.

Gornji tekst je ulomak iz knjige fra Zvjezdana Linića Iz dana u dan u izdanju Teovizije. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal Bitno.net. Više o knjizi pročitajte na ovom linku!