Kad molim za mir, činim to ovako:

Bože, unesi najprije mir u dubine moga bića. Vjerujem da je on skriven u tajni da smo svi tvoja stvorenja, da smo svi tvoja djeca. Daj mi iskustvo duhovnoga djetinjstva kako bih se mogao sa sigurnošću prepustiti vodstvu tvoje ljubavi. Daj da naučim, poput djeteta u naručju oca, osjećati neprestanu ljubav kojom me zaštićuješ i pratiš.

Bože, u vrijeme tolikih vijesti koje govore o terorizmu i nasiljima, najprije te molim: ne dopusti da ikoga teroriziram u krugu gdje živim i djelujem. Ne dopusti da ikome nanesem silu zbog svojih uvjerenja ili svojih hirova. Neka se kraj mene nitko ne osjeća ugroženim.

Bože, htio bih da sačuvaš mir moga srca i duše i pored tako uznemiravajućih svakodnevnih vijesti. Svojim nemirom neću povećati šanse miru. A osjećam kako smo, i ja i ljudi oko mene, potrebni smirenosti, mira. Učini me, Gospodine, oruđem svoga mira i daj da mogu svima oko sebe povećavati sigurnost i radost.

Bože, molim te za one koji me smatraju svojim neprijateljem. Htio bih da ti svojim svjetlom raspršiš svaku tamu laži i predrasuda. Pomozi im da osjete kako me se ne moraju bojati, jer se otvaram tvome miru i ljubavi. Molim te i za one koji se meni čine neprijateljima. Ne dopusti da u mojem srcu nestane ljubavi te se nastani mržnja i gorčina. Sjećam se tvojih riječi: “Nemojte se toliko bojati onih koji vam mogu nauditi tijelu! Bojte se onih koji vam mogu ubiti dušu” (Mt 10, 20). Da, Gospodine, upravo za to te molim: da se klonim svakoga koji može ubiti moju dušu, a to se događa kada dopustim da đavao u nju unese grijeh i mržnju, gorčinu i osvetu.

Bože, molim te za moju domovinu i za sve ljude koji u njoj žive. Smiri one koji su uznemireni, ohrabri one koji su bez krova, iscijeli ranjene, utješi one koji tuguju za poginulima. Neka po tim žrtvama na tlu naše domovine nikne klica novoga, plemenitijeg života. Nijedna istinska žrtva nije uzaludna u izgradnji novoga, boljega svijeta. Neka se iskorijeni zlo, Gospodine, da zaživi mir!

Bože, jer vjerujem u tebe, vjerujem u mir! Jer ti si u mir ovoga svijeta ugradio samoga sebe, svoju žrtvu na križu, da bi uskrsnućem razveselio svoje učenike i cijeli svijet pozdravom: Mir vama!

Gornji tekst je ulomak iz knjige fra Zvjezdana Linića “Iz dana u dan” u izdanju Teovizije. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal Bitno.net.