1. Sveta Mala Terezija (1873. – 1897.)

Mala Terezija

Poznata i pod imenima sv. Terezija od Djeteta Isusa i Božjeg Lica, na poseban je način živjela duhovnost djetinjeg odnosa prema Bogu – “duhovno djetinjstvo” – što je i opisala u svojoj autobiografiji “Povijest jedne duše”. Razvila je nov način postizanja svetosti, nazvan “Mali put” – spremnost srca da sve čini iz ljubavi prema Bogu i ljudima. Njezin je slogan bio: “Samo ljubav vrijedi!” Umrla je od tuberkuloze u 25. godini života, nakon samo devet godina provedenih u Karmelu.

2. Sveti Maksimilijan Kolbe (1894. – 1941.)

Kolbe

Poljski franjevac, utemeljitelj katoličke udruge “Vojska Bezgrešne” i junak Drugog svjetskog rata. Nakon okupacije Poljske, odveden je u logor Auschwitz, gdje je, kao i mnogi drugi logoraši, bio izvrgnut strašnim mučenjima i ponižavanjima. Svoj je život završio tako što se dragovoljno predao u smrt u zamjenu za drugog osuđenog logoraša.

3. Sveta Katarina Marija Drexel (1858. – 1955.)

Katarina Drexel

Druga je proglašena svetica rođena u Americi. Već je kao mlada osjetila nepravdu koje je tadašnje društvo nametnulo Indijancima i crncima. Kada je od roditelja naslijedila veliko bogatstvo, odlučila ga je posvetiti ovim ugroženim ljudima. Godine 1891. osnovala je Sestre blaženog sakramenta za Indijance i obojene ljude. Za života ove svetice, diljem Amerike otvoreno je više od 60 škola pod vodstvom njezine kongregacije, od čega je najvažnije utemeljenje Sveučilišta Xavier – prve takve institucije za crnce u Americi.

4. Sveti Josemaria Escriva (1902. – 1975.)

Josemaria Escriva

Rano je osjetio svećenički poziv, a samo tri godine nakon ređenja osnovao je Opus Dei – put posvećenja u svijetu kroz svakodnevan rad; na poslu, u obitelji, u ispunjavanju kršćanskih dužnosti. U svojoj knjizi “Put” Josemaria kaže: “Želiš doista biti svet? Ispunjavaj sitne dužnosti svakog časa. Čini ono što si dužan i budi sav u onom što činiš. Velika se svetost sastoji u neprestanu ispunjavanju malih dužnosti.”

5. Sveta Gemma Galgani (1878. – 1903.)

Gemma Galgani

“Prerano odrasla djevojčica, velika svetica koja je ostala dijete.” Ovako opisuju Gemmu Galgani. Prerano odrasla zbog boli, siromaštva i nevolja kojima je bilo obilježeno njezino djetinjstvo, a sveta je postala zahvaljujući jednostavnom životu, djetinje otvorenom milosti Božjoj i Njegovim neobičnim darovima, koji su je pretvorili u prvu mističarku 20. stoljeća, koja je primila stigme.

6. Sveta Mary McKillop (1842. – 1909.)

Mary

Prva australska svetica, osnivačica je reda Sestara sv. Josipa od Presvetog Srca. Tijekom života osnivala je škole za siromašne, borila se protiv gladi diljem Australije i Novog Zelanda. Danas njezin rad nastavljaju časne sestre u redu koji je osnovala, djeluju u sedam zemalja i imaju 850 članica.

7. Sveta Edith Stein (1891. – 1942.)

Edith Stein

Rođena je u Poljskoj, u ortodoksnoj židovskoj obitelji. U mladosti je postala ateistkinja, a na kršćanstvo se obratila u 26. godini života. Zbog svog židovskog porijekla deportirana je u Auschwitz i pogubljena u plinskoj komori. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je 1998. svetom, a godinu kasnije suzaštitnicom Europe.

8. Sveta Bernardica iz Lourdesa (1844. – 1879.)

Sveta Bernardica

Godine 1858., tada 14-godišnjoj Bernardici ukazala se, kako je sama rekla, “gospođa u bijelom”, Blažena Djevica Marija s porukom ljudima da se vrate svome Stvoritelju i povjeruju Evanđelju. Na Bernardicu je susret s Gospom toliko djelovao da se odlučila potpuno posvetiti Bogu. Godine 1866. ušla je u samostan da se posveti njezi bolesnika. Umrla je u 35. godini života.

9. Sveti Alberto Hurtado (1901. – 1952.)

Alberto Hurtado

Čileanski svetac koji je vrlo štovan u svojoj zemlji jer je dao svoj život siromašnima. Osnovao je “Kristove kuće” u kojima se beskućnicima, djeci, ženama i muškarcima u teškoj situaciji nudi gostoprimstvo. Pitanje koje se provlačilo kroz cijeli njegov život i rad bilo je: “Što bi Krist učinio na mom mjestu?” Papa Benedikt XVI. kanonizirao ga je 2005. godine.

10. Sveta Gianna Beretta Molla (1922. – 1962.)

Gianna Beretta Molla

Prva liječnica koja je proglašena svetom. Za vrijeme trudnoće dijagnosticirana joj je cista na jajniku i predloženo joj je da pobaci. Izjavila je: “Ako morate birati između moga i djetetova života, ne oklijevajte, izaberite dijete, inzistiram. Spasite ga.” Preminula je sedam dana nakon poroda. Zaštitnica je trudnica, djece i promicatelja kulture života.

11. Blaženi Pier Giorgio Frassati (1901. – 1925.)

Pier Giorgio Frassati

Postao je jedan od omiljenih zaštitnika Svjetskog dana mladih. Njegovi posmrtni ostaci doneseni su iz njegova rodnog grada Torina u Sidney za Svjetski dan mladih 2008. godine, te 2013. u Riju. Kao mladić bio je aktivan u katoličkim studentskim organizacijama koje su imale za cilj karitativno djelovanje i širenje nauka Katoličke Crkve. Umro je nakon teške bolesti u 24. godini života.

12. Blažena Chiara Luce Badano (1971. – 1990.)

Chiara Luce Badano

U dobi od devet godina pridružila se Pokretu fokolara, a osnivačica Chiara Lubich nadjenula joj je nadimak “Luce” – svjetlo. Umrla je u devetnaestoj godini, nakon dvije godine borbe s tumorom kostiju. Prije smrti izjavila je: “Ne plačite nada mnom. Ja idem kod Isusa. Na mojoj sahrani ne želim ljude koji plaču, nego koji glasno pjevaju.“

13. Sveta Majka Terezija (1910. – 1997.)

Majka Terezija

Odlučila je svoj život posvetiti najsiromašnijima i gubavcima živeći među njima. Godine 1950. utemeljila je kongregaciju Misionarki ljubavi i otvorila više domova u Indiji. Njezino djelo nastavilo je živjeti na svim kontinentima po rukama mnogobrojnih Misionara i Misionarki ljubavi.