OP – Bl. Pier Giorgio Frassati, dominikanski trećoredac, rođen je 06. travnja 1901. u Torinu u Italiji, u bogatoj obitelj.

Otac, agnostik, bio je osnivač i vlasnik novina La Stampa. Iako bogati, roditelju su djecu odgajali skromno. Frassati je već u ranoj fazi svojega života nastojao oko vlastite duhovnosti, koju je upotpunjavao zauzetošću za druge. Od roditelja dobiveni novac redovito je dijelio potrebnima.

Godine 1919. aktivno se uključuje u katoličke studentske organizacije s ciljem karitativnog djelovanja i promicanja nauka Katoličke crkve. Postaje suradnik novina Momento koje slijede socijalna načela enciklike Rerum Novarum, pape Leona XIII.

Njegovao je posebnu pobožnost prema Presvetom sakramentu, a također je redovito razmišljao Otajstva krunice. Molitva krunice ga je potaknula da 1922. godine postane članom Trećeg reda sv. oca Dominika, uzevši ime Girolamo.

Bio je uvjereni anti-fašist. Prilikom prosvjeda u Rimu, bio je uhićen. Kako mu je otac bio politički moćan nuđen mu je izlazak iz zatvora što je on odbio, želeći ostati sa svojim prijateljima.

Potpuno predan drugima, pogođen bolešću umire 4. srpnja 1925. u 24. godini života.

Nedugo nakon Frassatijeve smrti, siromasi grada Torina, peticijom su od nadbiskupa Torina zatražili početak procesa kanonizacije.

Papa Ivan Pavao II. Frassatija proglašava blaženim 20. svibnja 1990.

Pier Giorgio Frassati bio je ljubitelj prirode, strastveni planinar i alpinist. Bio je pun života, a prijatelji su ga zvali ‘eksplozija radosti’.

Katolici u Hrvatskoj u nekoliko zadnjih godina doznaju sve više o ovome svecu, zaštitniku mladih kojeg mnogi smatraju i svjetskim zaštitnikom Svjetskog dana mladih.

Salesiana je 2017. objavila životopis mladog blaženika iz Torina (1901. – 1925.) kojega su trojica posljednjih papa predložila kao pravi uzor današnjoj kršćanskoj mladeži.