Ako se želiš uteći Djevici Mariji s vjerom i s pouzdanjem u svakoj potrebi, moći ćeš ih ostvariti obje u snazi sljedećih razmatranja.

Prvo. Zna se iz iskustva da gotovo sve one posude u kojima se je nalazio mošus ili kakva druga dragocjena tekućina zadrže malo od njihova mirisa, premda ih u njima više nema; ovo se to više događa što su duže vremena bili u posudi, a još više ako bi na kakav način unutra još ostali: ipak, mošus je ograničene i konačne vrijednosti, a tako i svaka druga dragocjena tekućina. Iz istoga razloga, tko stoji blizu velike vatre dugo vremena osjeća toplinu, makar se od nje i udaljio.

Budući da je ovo istinito, što bismo mogli reći o osjećajima milosrđa i samilosti kojima je gorjelo i bilo prepuno srce Djevice Marije? Ona je doista devet mjeseci u svome djevičanskom krilu nosila i uvijek nosi u srcu punu ljubavi Sina Božjega koji je sama ljubav, milosrđe i samilost, ne konačne i ograničene snage, nego beskonačne i bez ikakva završetka.

Stoga, kao što onaj tko se približi vatri ne može ne primiti njenu toplinu, tako i još puno više svaki će potrebiti primiti pomoći, darove i milosti ako se s poniznošću i s vjerom približi vatri ljubavi, milosrđa i samilosti koja uvijek gori u srcu Djevice Marije. I toliko će više primiti koliko se češće i s većom vjerom i pouzdanjem bude približavao.

Drugo. Nijedno stvorenje nije toliko ljubilo Isusa niti toliko bilo suobličeno njegovoj volji koliko njegova presveta majka. Ako nam je, dakle, sam Božji Sin, koji je potrošio sav svoj život i svega sebe za potrebe nas grešnika, dao svoju majku kao našu majku i odvjetnicu kako bi nas pomagala i nakon njega za nas bila sredstvo spasenja, na koji bi način ova majka i odvjetnica naša mogla, a da nam ne pomogne te da postane buntovna prema volji Sina?

Kćeri, uteći se s pouzdanjem u svakoj svojoj potrebi presvetoj majci Djevici Mariji jer je bogato i blaženo to pouzdanje i sigurno je utočište u onoj koja neprestance udjeljuje milosti i milosrđa.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Lorenza Scupolija “Duhovni boj”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.