Dragi Bruno,

drago mi je što ne prelaziš olako preko Božje riječi, nego se trudiš bolje upoznati što nam Gospodin zapravo poručuje. Ovo svakako nije jedan od jednostavnijih biblijskih redaka, ali možemo pokušati nazrijeti o čemu se radi.

Najprije, Isus ne odobrava zlo. Sam tekst jasno kaže da je upravitelj „nepošten“. To nije predmet gospodarove pohvale. Hvali se upraviteljeva snalažljivost prema svojima, koja se pak pokazala u tome što je koristio gospodarova dobra da sebi osigura blagostanje u budućnosti.

Ova je poruka upućena prvenstveno sinovima svjetlosti. Želi se reći kako se od svakoga može nešto naučiti, pa tako i od onoga tko je nepošten. Što Bog želi da naučimo od ovoga upravitelja? Odgovor se krije u nastavku: „I ja vama kažem: napravite sebi prijatelje od nepoštena bogatstva pa kad ga nestane da vas prime u vječne šatore“ (Lk 16,9).

Dakle, Gospodin želi da mislimo na svoju budućnost. Svi smo mi upravitelji Božjih dobara i jednom ćemo izgubiti upravu i položiti račun jer smo grešnici, dakle rasipamo gospodarovo imanje. To je osobito trenutak naše smrti. Što ćemo onda? Kako ćemo osigurati da tada, kad ostanemo bez te uprave, budemo primljeni u vječne stanove?

Sve čime u životu upravljamo zapravo je Božje. Također, kad opraštamo dugove, zapravo opraštamo u Božje ime i njegovom milošću. Stoga i mi trebamo postupiti snalažljivo, poput ovoga upravitelja: koristiti se onim što je Bog povjerio našoj upravi tako da činimo drugima dobro i tako ih učinimo svojim prijateljima i dužnicima. Posebno opraštajući drugima možemo steći njihovu naklonost i za sebe i za našega Gospodina, kao što je nepošteni upravitelj praštajući zadobio naklonost dužnika za sebe, ali i za gospodara u čije ime upravlja i oprašta.

Na posljednjem sudu tako svi oni kojima smo činili dobro postaju naši prijatelji, oni koji svjedoče nama u korist i osiguravaju nam ulazak u vječne stanove. To se podudara i s porukom Matejeva Evanđelja o posljednjem sudu, gdje je pisano: „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25,40).

Btb

don Damir

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Don Damir odgovara”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.