Kad bih barem mogla čuti ispovijedi drugih ljudi.

Ne brinite, nisam ozvučila ispovjedaonice u samostanu. Samo mislim da bih mogla naučiti nešto kad bih slušala kako to drugi čine.

Iako se koristim sakramentom pokore već nekoliko godina, još uvijek imam osjećaj da ne znam što radim. Ponekad izađem iz ispovjedaonice pitajući se: „Jesam li to obavila kako treba? Jesam li trebala biti preciznija? Jesam li bila dovoljno iskrena?“

Nakon nedavne ispovijedi pomislila sam: „Znam, pitat ću za savjet ljude kojima je posao da stalno slušaju ispovijedi drugih ljudi!“

Evo što oni kažu:

1. O. Bryan Brooks, Tulsa, Oklahoma
Kad radimo ispit savjesti suočeni smo sa svojim grijesima, ali kad idemo na ispovijed suočeni smo s Božjom ljubavi, milosrđem i oprostom.

2. O. Sean Donovan, Pawhuska, Oklahoma
Nakon što kažete kad ste se zadnji put ispovjedili kratko ispričajte svećeniku o sebi (jeste li samci, hodate li s nekim, jeste li nanovo vjenčani, jeste li redovnica). Kad poznajemo vašu situaciju, lakše vas savjetujemo.

3. O. Gabriel Mosher, OP, Portland, Oregon
Grijesi su loši izbori, a ne neugodne emocije. Stoga, ispovjedite svoje grijehe, a ne svoja emocionalna stanja.

4. O. Damian Ference, Wickliffe, Ohio
Počinjeni grijesi su uvreda Bogu, ali ispovjeđeni grijesi su himan Bogu. Stoga kad ispovijedate svoje grijehe svećeniku u sakramentu pomirenja znajte da tako pjevate pjesmu hvale Bogu za njegovo veliko milosrđe.

5. O. Matthew Gossett, Steubenville, Ohio
Česte ispovijedi su poučne za vašeg svećenika i dobre za vašu dušu. Grijesi, osobito oni duboko ukorijenjeni ili počinjeni iz navike, zahtijevaju strpljenje i upornost. Nikad ne odustajte, ma koliko puta počinili isti grijeh… Ispovijed je sakrament izlječenja i baš kao fizičke rane, duhovne rane trebaju vremena kako bi u potpunosti zacijelile.

6. O. James Martin, SJ, New York, New York
U ispovijedi nije riječ o tome koliko ste vi loši nego koliko je Bog dobar.

7. O. Anthony Gerber, Cottleville, Missouri
Svećenik je kao i liječnik: kad idete liječniku kažete mu što vas boli, s više ili manje detalja, tako da on zna kako vas je najbolje liječiti. I zapamtite: imao je puno pacijenata s istim simptomima. Vjerujte mu, slušajte njegove savjete i uskoro će vam biti bolje!

8. O. Joshua Whitfield, Dallas, Texas
Bog najbolje djeluje s jednostavnim i skromnim ispovijedima. Bog ne treba roman – već ga je pročitao. Ponos i nekajanje ponekad se kriju iza mnoštva naših riječi. Kad govorimo jednostavno i jasno, imenujući naše grijehe, to je kao da se skidamo za Križ, za smrt naših grijeha i uskrsnuće oprosta.

9. O. Jeffrey Mickler, SSP, Youngstown, Ohio
Samo otiđite na ispovijed bez obzira na sve. Božja je ljubav jača od naših grijeha.

10. O. Matthew Schneider, LC, Washington DC
Za mnoge bi ljude najveći napredak bio kad bi ispovijed prestali gledati kao obavezu i apstraktno nabrajanje grijeha i počeli ju promatrati kao obnovu odnosa s Bogom.

I bonus!
O. Mark Menegatti, OSA
Ispovijed nije samo brisanje grijeha već susret s Kristom.

Jesu li vam ovi savjeti bili od pomoći?

Treći savjet mi je pomogao da ponovno razmislim kako obavljam ispit savjesti i shvatila sam da bih vjerojatno trebala biti preciznija kad nabrajam grijehe (ne zato što Bog to treba, već zato što bi to pomoglo meni). Svi su mi ovi savjeti pomogli da obnovim ljubav prema sakramentu pokore i prema svim svećenicima koji daju svoj život u službu Bogu i njegovim ljudima.

Ako imate kakve savjete koje smatrate korisnima, molim vas podijelite ih s čitateljima u komentarima.

s. Theresa Aletheia Noble | Aleteia.com

Prijevod: Teja Mat | Bitno.net