Katolički sportaši su kao svojeg zaštitnika desetljećima smatrali svetog Sebastijana, rimskog vojnika koji je bio teško ozlijeđen strijelama, ali je nakon ozdravljenja naviještao evanđelje. Naravno da nema nikakvih konkretnih dokaza da se sveti Sebastijan bavio nekakvim organiziranim sportom, ali među katoličkim svecima ima dosta onih za koje znamo da jesu, donosi Aleteia.

Blažena Chiara Badano (1971. – 1990.) bila je skijašica, plivačica i iznad svega tenisačica. Silno je voljela pjevati i plesati, a njezini bližnji je pamte po blistavom osmijehu. Nije se prestala smijati ni nakon što joj je dijagnosticiran karcinom kostiju, zbog kojega se povukla s teniskih terena i plesnih podija. Tijekom bolesti je često ponavljala: “Isuse, ako ti ovo želiš, želim i ja.”

Blaženi Benedikt Daswa rođen je 1946. u plemenu Lemba. Odrastao je kao židov, jer je to bila vjera koju su slijedili u njegovu plemenu (koje ima svoje podrijetlo u semitskim narodima), a sa 17 godina obratio se na katoličanstvo. Tada je kršten i uzima ime sv. Benedikta, ali i svog vjeroučitelja Benedicta Risimatija koji ga je uveo u kršćanstvo. Bio je učitelj, ravnatelj škole, otac osmero djece i nogometaš. Jednom prilikom se usprotivio svojim suigračima koji su se htjeli obratiti vračarima kako bi pobijedili.

Sluškinja Božja Teresita Quevedo bila je kapetanica košarkaške ekipa i vrlo uspješna tenisačica. Bez obzira na to što je bila jako dobra na terenu, niti jednom nije uspjela pobijediti. Jednom prilikom, kada joj se smiješila pobjeda, zamolila je Gospu da se na terenu dogodi ono što Isus želi. Kada je izgubila kući se vratila toliko sretna da je njezina majka mislila da je pobijedila.

Sveti Ivan Pavao II. često je govorio o značaju sporta u razvoju mladih duša. Jednom je rekao: “Sport doprinosi ljubavi prema životu te podučava žrtvi, poštovanju i odgovornosti, što vodi potpunom razvoju svake ljudske osobe.” Ovo, naravno, nije bila puka teorija, jer je papa Ivan Pavao II. bio entuzijastičan skijaš i ljubitelj aktivnosti na otvorenom, kao što su planinarenje i ribolov.

Foto: Shutterstock.com

Blaženi Pier Giorgio Frassati bio je zaljubljenik u planine, a na fotografijama je prikazan kako skija i jaše konje. Bio je hrabar mladić, koji se suprotstavljao fašistima, služio siromašnima te svakoga dana sudjelovao na svetoj misi.

Sveta Terezija od Isusa “De Los Andes” rođena je 13. srpnja 1900. godine u Santiagu, u Čileu, u kršćanskoj obitelji srednje klase. Kao djevojčica je voljela plivati u bazenu i oceanu te jahati konje. Također je igrala tenis, svirala gitaru i odlično plesala. Bez obzira na to što je bila teške naravi i često vrlo tvrdoglava, odlučila je postati redovnica i ušla je u Karmel.

Sveti Filip Evans bio je velški isusovac iz 17. stoljeća. Bio je zatvoren zbog toga što je svećenik, a u zatvoru je svirao harfu i igrao tenis, Kada ga je jedan zatvorenik došao obavijestiti da je za sljedeći dan dogovoreno njegovo pogubljenje, svetac je odgovorio: “Čemu takva žurba? Dopustite mi da prvo završim igru.”

Bitno.net