Južnoafrička Republika dobila je ovu nedjelju svog novog blaženika – Benedicta Daswu, vjeroučitelja i mučenika za vjeru koji je ubijen jer se suprotstavio vještičarstvu i magiji u gradiću u kojem je živio.

Papa Franjo je Daswu u dekretu o njegovu proglašenju blaženikom opisao kao “revnog katolika koji je hrabro svjedočio evanđelje, sve do prolijevanja krvi za njega”. Daswa je proglašen blaženim na velikoj svečanoj misi u njegovom rodnom selu Tshitanini, koju je predvodio pročelnik Kongregacije za kauze svetaca kardinal Angelo Amato i kojoj je nazočilo oko 30.000 ljudi, a preko televizije i radija pratili milijuni afričkih katolika.

Tshimangadzo Samuel Benedict Daswa rođen je 1946. u plemenu Lemba. Odrastao je kao židov, jer je to bila vjera koja su slijedili u njegovu plemenu (koje ima svoje podrijetlo u semitskim narodima), a sa 17 godina obratio se na katoličanstvo. Tada je kršten i uzima ime po sv. Benediktu, ali i svom vjeroučitelju Benedictu Risimatiju koji ga je uveo u kršćanstvo.

Daswa postaje vjeroučitelj i direktor škole u svom rodnom selu, te pomaže gradnji crkve i osnivanju župe, prve u tom području. Bio je ugledan i aktivan član svoje lokalne zajednice koji je hrabro svjedočio istinsku kršćansku vjeru u okruženju kojim su dominirali domorodačka kultura i vjerovanja. Suprug i otac osmoro djece, redovito je pomagao svojoj supruzi u kućanskim poslovima, što je bilo nezamislivo ponašanje za dominantnu kulturu. Pomagao je siromašne, a kao učitelj i direktor škole davao je potporu u obrazovanju djeci iz siromašnijih domova.

Kada su njegovi susjedi tražili od njega da plati vrača koji bi trebao učiniti da prestanu oluje koje su pustošile oblast, on je to odbio učiniti. Kada su ga na to nagovarali njegove kolege učitelji, on bi im objašnjavao kako ne vjeruje u moć okultnog i želi svoju vjeru položiti samo u Isusa Krista. Vrač “sangmoa”, kako ga zovu u tom dijelu Južnoafričke Republike, trebao je među stanovnicama sela pronaći “vješticu” za koju se vjerovalo da je “uzrok” oluja. Blaženi Benedict je odbio sudjelovati u tome, jer je znao da će “lov na vještice” završiti vjerojatnom smrću nevine osobe.

Njegovo suprotstavljanje vračevima bilo je preglasno, a sve više ljudi su pod njegovim utjecajem odbijali dati novac za to. Zbog toga su ga njegovi neprijatelji odlučili ubiti. Zbog toga su mu njegovi suseljani 2. veljače 1990. postavili zamku i kamenovali ga i prebili palicama do smrti. Prema svjedočenju, njegove posljednje riječi bile su “Bože, u tvoje ruke predajem duh svoj”.

Njegov grob postao je mjestom hodočašća, a u siječnju ove godine službeno je proglašen mučenikom za vjeru.

Biskup Tzaneena Joao Rodrigues rekao je kako je njegova smrt “učinila da postane herojem za sve kršćane u Africi i drugim dijelovima svijeta koji se bore protiv ropstva okultnog i vještičarenja”.

Kardinal Amato rekao je kako je “Benedict Daswa poput prvih mučenika Crkve koji su u vrijeme progona u Rimskom Carstvu branili svoju vjeru molitvom, hrabrošću i oprostom neprijateljima”.

Goran Andrijanić | Bitno.net