1. „Nisam dovoljno dobar“

U Knjizi Izlaska 4, Mojsije uvjerava Boga kako je zbog svoje govorne mane i nesposobnosti vještog izražavanja nepodoban za zadatak koji mu je Bog pripremio. Mojsije je povjerovao u laž kako nije dovoljno dobar.

“Nisam dovoljno dobar” tvrdnja je koja inficira mnoge od nas. Kada sam u svrhu pisanja ovog članka ispitivao svoje prijatelje, ova se tvrdnja daleko više od drugih isticala kao laž broj 1. A kako i ne bi? Vjerovati više u sebe nego u Isusovu milost podcjenjuje golemu snagu križa. Nikakav trud, nikakvo uvjerenje da smo “dovoljno dobri”, ne može se usporediti s besplatnim, prekrasnim Božjim darom.

“Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to ne po sebi! Božji je to dar! Ne po djelima, da se ne bi tko hvastao.” (Ef 2,8-9)

2. „Moj supružnik je moj neprijatelj“

Ponekad prstom krivice upiremo kao pištoljem, zabijamo čekić ravno u onoga koga najviše volimo – svog supružnika. No prava bitka ne vodi se protiv njih.

Iza tih supružničkih osjećaja i borbi stoji bitka – duhovne sile koje ratuju. Zašto to ne priznati i boriti se protiv toga, odbacujući tako napasti da se koprcaju u prašini? Naš supružnik nije neprijatelj. Đavao je taj koji je krivac.

“Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnog svijeta, protiv zlih duhova po nebesima.” (Ef 6,12)

3. „Ne mogu to učiniti“

Zubi cvokoću kada strah ušeta, a fraza “Ne mogu to učiniti” često je prva reakcija. Treba li doista biti tako?

Možete li zamisliti kraljicu Esteru kako uplašeno bježi i za sobom ostavlja mnoštvo ljudi da izginu? Iako razne situacije u nama često izazovu strah, zašto se ne oslonimo na svoju vjeru? Zašto ne odbacimo rečenicu “Ne mogu to učiniti”?

“Ta u vjeri hodimo, ne u gledanju.” (2 Kor 5,7)

4. „Drugi vrijede više od mene“

Tko određuje nečiju vrijednost? Kad se radi o kristalima ili antikvitetima, njihova je vrijednost određena kvalitetom i potražnjom. Kad je riječ o ljudima, neki daju veću vrijednost “dobrim” ljudima, onima u vodstvu crkve, profesionalnim sportašima, bogatašima ili filmskim zvijezdama. Vrijednost koju naš Otac daje ljudima ipak je drugačija. Pročitajte ove retke kako biste znali prepoznati i suočiti se s napašću koja se tiče vrijednosti:

“Ne kasni Gospodin ispuniti obećanje, kako ga neki sporim smatraju, nego je strpljiv prema vama jer neće da tko propadne, nego hoće da svi prispiju k obraćenju.” (2 Pt 3,9)

“Hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna. Dušu moju do dna si poznavao.”  (Ps 139,14)

5. „Nemoj moliti – samo to učini“

U nama se ponekad javi želja da djelujemo sami, da krenemo naprijed. Društvo hvali naša nastojanja da djelujemo samo s našim snagama. No što je s Božjom voljom?

Kada smo u iskušenju da sami krenemo naprijed, umjesto da tražimo, čekamo ili oslonimo se na Boga, ubrzo se nađemo usred opasnog teritorija – često daleko od Božje volje. Zašto se ne bismo zaljubili u molitvu, ili pak u osluškivanje koje je tako poželjno, ili povjerenje, umjesto da trčimo naprijed isključivo svojim snagama?

“Molite bez prestanka.” (1 Sol 5,17)

6. „Učinite sve zbog čega se dobro osjećate“

Osjećate se kao da se želite osvetiti? Samo naprijed, osvetite se. Što kažete na širenje trača pod izlikom molitve? Ili pak, zašto ne bismo nekome uskratili oprost? Na koncu, “oni” to ne zaslužuju. Doista, zaslužuje li itko od nas oprost?

Tvrdnja “Osjećati se dobro” nalazi svoje uporište u osjećajima. Naš temelj vjere je u Isusu, ljubavi i oprostu. Osjećaji i vjera često su u nesuglasju. Umjesto da slijedimo osjećaje, zašto ne bismo ostali u Njemu?

“Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni.” (Iv 15,4)

7. „Bog me ne može voljeti jer sam učinio ___“

Kada bi spasenje bilo uvjetovano našim djelima, onime što jesmo ili nismo učinili, svi bismo živjeli u svijetu boli. Naš Otac upravlja ovim svijetom na drugačiji način, onaj koji se temelji isključivo na ljubavi Kristovoj. Na koncu, grijeh je dio svakog ljudskog života. “Svi su zaista sagriješili i potrebna im je slava Božja.” (Rim 3,23)

“Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.” (Iv 3,16)

“Čvrsto vjerujem da nas ni smrt, ni život, ni anđeli ni demoni, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni bilo koje stvorenje neće moći rastaviti od ljubavi Božje objavljene u našemu Gospodinu Kristu Isusu.“ (Rim 8,38-39)

8. „Znam da se ne bih trebao brinuti, ali jednostavno si ne mogu pomoći“

Ponekad se brinem, a ponekad ubacim riječ “briga” u razgovor kao da je to nešto sasvim prirodno, kao da je to sami Bog izmislio. No, je li uistinu tako?

Naš Bog je jako izričit kad je u pitanju briga. On je Bog čitavog svemira, on je taj koji je oblikovao i stvorio svaku osobu na putovanju ovom zemljom. Kako je beznačajna briga u usporedbi s tom činjenicom.

“Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu.” (Fil 4,6)

9. „Ne mogu im oprostiti“

Jednostavno ne mogu oprostiti. Jeste ikada čuli nekoga kako ovo kaže? Nazovite to napašću na djelu.

Ponekad se čini nemogućim ponuditi oprost, zar ne? Sve je, naravno, moguće s Bogom – čak i oprost u onim naizgled nemogućim situacijama.

“Naprotiv! Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti.” (Ef 4,32)

10. „Što ste zaposleniji, to ste bolji kršćanin“

Nazovite to dobrim, ali je li to ugodno Bogu? Prezaposlenost uvijek mami kršćane u samozadovoljstvo. Možda zvuči čudno ako stvari tako postavimo, no ipak je istina. Često žurimo kako bismo u nečemu sudjelovali, učinili ovo ili ono, jer nam se to čini dobrim ili se mi zbog toga osjećamo dobro. Ipak, često ono što “izgleda dobro” nije u suglasju s Božjom voljom.

To što smo jako zauzeti ne znači da smo i bolji kršćani. Imati srce koje je otvoreno za Boga? E, to je već druga priča.

“Ali onima što se u Jahvu uzdaju snaga se obnavlja, krila im rastu kao orlovima, trče i ne sustaju, hode i ne more se.” (Iz 40,31)

Kristi Woods | www.ibelieve.com

T.S. | Bitno.net