“Samo je nekoliko ljudi uz Isusa i Mariju slijedilo lijes, ali ja sam vidjela kako ga obasjana svjetlom prate anđeli. Josipove posmrtne ostatke su kršćani kasnije odnijeli u Betlehem, i tamo ih smjestili. Mogu ih vidjeti kako još uvijek leže neraspadnuti.”

Ovo su riječi blažene Anne Katharine Emmerich, njemačke mističarke, stigmatičarke i vizionarke, koje se odnose na tijelo svetoga Josipa, koje po njezinoj viziji još uvijek neraspadnuto leži negdje Betlehemu.

Ova njemačka blaženica rođena je 1774. Westfaliji, u vrlo siromašnoj, ali pobožnoj obitelji. O Anni Katharini je zapisano kako je već kao dijete mogla razlikovati predmete koji su posvećeni i koji nisu, te reći koja je relikvija pripadala kojem svecu.

Živjela je pokorničkim životom, dajući svoju ionako oskudnu hranu siromašnima i bolesnima kako ne bi gladovali, a po noći bi često jako malo spavala. S 29 godina postala je sestra augustinka te ušla u samostan u Dülmenu.

Njezine brojne vizije odnosile su se i na skrivene detalje života Isusa, Marije i svetaca, a u prilog njezine vjerodostojnosti govori činjenica da iako nikada nije posjetila Svetu zemlju, oni koji su slušali njezine opise pojedinih mjesta ostajali bi zapanjeni njihovom točnošću.

Godine 1881., francuski svećenik Abbé Julien Gouyet na temelju vizije Anne Katharine u Efezu je pronašao kuću u kojoj je, prema blaženici, živjela Djevica Marija. Iako Crkva nije dala nikakvo službeno priznanje toga mjesta, nekoliko papa posjetilo je kuću, odnoseći se prema njoj kao prema svetištu.

Budući da zbog svog slabog obrazovanja nije bila pismena, znameniti njemački pjesnik iz razdoblja romantizma, Clemens Brentano, često bi sjedio kraj nje i zapisivao njezina pripovijedanja koja su na koncu objavljena u knjizi “Gorka muka našeg Gospodina Isusa Krista”, djelu koje je nadahnulo Mela Gibsona za stvaranje filma Pasija.

Ovu njemačku blaženicu beatificirao je 3. listopada 2004. papa Ivan Pavao II., koji je tom prilikom rekao: “Činjenica da je kći siromašnih seljaka koji su željno tražili biti blizu Boga postala poznata ‘mističarka iz Münstera’, djelo je božanske milosti. Njezino materijalno siromaštvo bilo je u kontrastu s njezinim bogatim unutarnjim životom.”

Ivo Džeba | Bitno.net