Sveta krizma kojom se Crkva služi kad podjeljuje sakrament potvrde i kod posvećenja sastoji se od maslinova ulja i balzama koji nam simboliziraju blagost i poniznost. Obje te kreposti su božanskom Srcu našega Spasitelja beskrajno dragocjene da nam ih je na osobit način stavio na srce govoreći: “Učite se od mene, jer sam krotka i ponizna srca.” Ne čini li nam se po ovom kao da se naše nasljedovanje Krista sastoji u osobitoj ljubavi prema tim krepostima?

Poniznost uvodi čovjeka u dubinu Božje ljubavi, a blagost ga vodi prema vrhuncu ljubavi prema bližnjemu koja je puna razumi­jevanja. Balzam, koji zbog težine pada u svakoj tekućini, simbolizira poniznost. Maslinovo ulje, koje uvijek pliva po površini, simbolizira blagost koja uzdiže čovjeka iznad svake boli i koja, blistajući, zrači iz svih kreposti jer je cvijet ljubavi o kojoj sveti Bernard veli da se sjedi­njuje s blagošću i strpljivošću.

Ali zapazi dobro: ova mistična krizma blagosti i poniznosti mora biti i djelovati u dubini tvoje duše poput svetoga posjeda. Jer pogledaj, mnogi govore o tim krepostima i pokazuju njihove odlike u svom izvanjskom prenemaga­nju, ali ne poznaju svoje vlastito srce, misle da su blagi i ponizni, a njihova duša je daleko od toga. Dopuštaju da ih povrijedi najmanja riječ, općenito su lako uvredljivi i zaboravljaju izva­njsku poniznost i blagost te planu nevjerojat­nom srdžbom i ohološću.

Istinska poniznost i iskrena blagost su za dušu izvrsno zaštitno sredstvo protiv nadutosti duha i žestine srca. Kažu da ujed zmije nikada ne prouzrokuje oteklinu ako je taj, koga zmija ugrize, uzeo lijek koji se u narodu zove: ljekovita biljka svetoga Pavla. Ako te ubodu klevete sa svom oštrinom i tvoj duh se nadme povrije­đenom ohološću, a srce plane u žestoku gnjevu – onda tvoja poniznost i blagost nisu istinske i iskrene, nego lažne i prividne.

Ako živiš u miru i ako ništa ne ometa sveti mir tvoje duše, onda prikupi u svojoj duši golemu zalihu poniznosti i dobrote i sve što radiš i govoriš, pa bilo to veliko ili malo, čini prožet duhom poniznosti i blagosti.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Misli – sveti Franjo Saleški”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.