Papa u miru Benedikt XVI. odao je počast Godini sv. Josipa koju je proglasio papa Franjo i potaknuo vjernike na čitanje Franjina apostolskog pisma Patris corde, opisujući ga kao jednostavan tekst “koji dolazi iz srca i ide k srcu, sadržeći tako značajnu dubinu”.

U intervjuu s njemačkim katoličkim tjednikom Die Tagespot, 93-godišnji papa u miru, čiji je krsni svetac zaštitnik upravo Josip, također je govorio o svojim obiteljskim sjećanjima i dojmovima sa svojih hodočašća u Svetu zemlju, piše CNA.

“Posebno sam radostan što je papa Franjo svrnuo pozornost vjernika na sv. Josipa”, rekao je Benedikt u intervjuu. “S posebnom sam zahvalnošću i iskrenim odobrenjem pročitao apostolsko pismo Patris corde, koje je Sveti Otac objavio povodom 150. obljetnice uzdizanja sv. Josipa na položaj zaštitnika čitave Crkve”, dodao je.

“Držim da bi vjernici ovaj tekst trebali čitati i razmatrati iznova i iznova, i tako doprinijeti pročišćenju i produbljenju našega štovanja svetaca općenito, a sv. Josipa posebno”, istaknuo je papa u miru.

U tijeku razgovora, Benedikt XVI. osvrnuo se na šutnju sv. Josipa. Njegova prividna odsutnost iz Svetoga pisma rječito izražava posebnu poruku ovoga sveca, istaknuo je. “Njegova šutnja ustvari je njegova poruka. Ona izražava ‘Da’ koje je prihvatio ujedinjujući se s Marijom i, prema tome, s Isusom”, rekao je Benedikt.

U ostatku intervjua koji će u cijelosti biti objavljen 1. travnja, Benedikt XVI. podijelio je obiteljsku tradiciju proslave blagdana sv. Josipa 19. ožujka u svojoj rodnoj Bavarskoj.

Benediktova majka obično bi uštedjela za kupnju dobre knjige na dan slavlja, a cijela obitelj obično bi pravila kavu iz zrnja kave, što si, iako je njegov otac volio kavu, nisu mogli priuštiti svaki dan. Za doručak bi stol ukrasili posebnim stolnjakom, i sve ukrasili jaglacem kao znakom proljeća. Naposljetku, prisjeća se Benedikt XVI., njegova bi majka ispekla tortu s glazurom, “što bi u punini izrazilo narav i posebnost dana” posvećenog sv. Josipu.

Benedikt je također opisao i svoje osobne dojmove s putovanja u Nazaret, rodni grad njegova imenjaka i sveca zaštitnika koji je posjetio kao papa 2009. godine. Također je komentirao i tradiciju zazivanja sv. Josipa kao zagovornika dobre smrti.

“Ideja da je Josip završio svoj zemaljski život pod Marijinom skrbi dobro je utemeljena. Dakle, tražiti od njega da nas nježno prati u našemu zadnjem času dobro je utemeljena vrsta pobožnosti”, zaključio je Benedikt XVI.