Sveti Matej završava pripovijedanje o kušnjama našega Gospodina ovim riječima: “Tada ga pusti đavao. I gle, anđeli pristupili i služili mu.”

Razmotrimo malo ulogu anđela u Isusovu životu, kako bismo bolje shvatili njihovu ulogu – anđeosko poslanje – u svakome ljudskom životu. Kršćanska nam predaja prikazuje anđele čuvare kao velike prijatelje ljudi, postavljene od Boga da ih prate na njihovim putovima. Zato nam se preporučuje da s njima komuniciramo i savjetuje da od njih tražimo zaštitu.

Sveto pismo i tradicija nazivaju anđelima upravo one čiste duhove koji su na bitnom ispitu slobode izabrali Boga, njegovu slavu i njegovo kraljevstvo. Njima je povjereno skrbništvo nad ljudima. Čitamo u Poslanici Hebrejima: “Zar nisu svi [anđeli] službujući duhovi što se običavaju slati da služe onima koji imaju baštiniti spasenje?”

I mi se prema njima moramo ponašati prirodno i s pouzdanjem, i zadivit će nas pomoć koju nam pružaju kako bismo pobijedili u borbama protiv zloduha. Od velike su nam koristi dobri anđeli, vjesnici Božje ljubavi, kojima, podučeni tradicijom Crkve, upućujemo svoju molitvu: “Božji anđele, koji si moj čuvar, prosvijetli me, čuvaj me i vodi me, jer me tebi povjerilo nebesko milosrđe. Amen.”

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)