Ne smijemo misliti da Bog oholost zabranjuje zato što ga ona vrijeđa ili da od nas traži poniznost zbog toga što ona odgovara njegovoj uzvišenosti, kao da je sam Bog ohol. O tome nema ni govora. On, ustvari, želi da ga svaki od nas osobno upozna, želi svakome od nas predati sebe. Njegova i naša narav takve su da ćemo, ukoliko dođemo u bilo kakav doticaj s njime, biti doista ponizni i osjećat ćemo beskrajno olakšanje što smo se jednom za svagda oslobodili svih glupih predodžaba o vlastitoj uzvišenosti, koje su nam zagorčavale život.

On nas nastoji učiniti poniznima kako bi nam omogućio sljedeće: da nas oslobodi budalastih i ružnih krabulja i kostima u koje smo se do vrata obukli, u kojima se potucamo po svijetu kao idioti. Volio bih da sam i sam malo više ponizan, tada bih vam, vjerojatno, mogao kazati nešto više o olakšanju i zadovoljstvu koje donosi svlačenje te lakrdijaške odjeće i oslobađanje od lažne slike o sebi sa svim onim: “Gledajte me!” i: “Zar nisam strašan momak?” te ostalim prenemaganjima. Samo približavanje tome uzoru, pa čak i za trenutak, nalik je čaši hladne vode u pustinji.

Nemojte misliti da će doista ponizan čovjek biti ovakav kakvim danas često zamišljaju “ponizne” ljude. Neće on biti neki ljigavac koji stalno za sebe govori da je nitko i ništa. Vjerojatno će vam se učiniti radostan, razuman momak, koji se uistinu zanima za ono što vi govorite njemu. Ako vam nije simpatičan, to je zato što pomalo zavidite svakome tko s lakoćom uživa u životu. On neće razmišljati o poniznosti, on neće uopće razmišljati o sebi.

Ako netko želi postati ponizan, mislim da ga mogu uputiti na prvi korak. On će biti shvaćanje da smo oholi. To je ujedno i najveći korak. Prije njega ne možemo ništa poduzeti. Ako mislite da niste umišljeni, to je siguran znak da jeste.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Kršćanstvo nije iluzija”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.