1. On je zaštitnik radnika

Ljudski rad zauzima velik dio naših života i često ne uspijevamo dobro obavljati svoj posao. Ako zamolimo svetog Josipa, on nas može naučiti kako raditi dobro. Jedan od načina je taj da započnemo svoj radni dan s molitvom sv. Josipu. Njega je također dobro zazivati ako imamo poteškoća u pronalaženju posla. On je materijalno skrbio za Sina Božjega, tako da u potpunosti razumije pritisak kada moramo osigurati hranu i ostale potrepštine za svoje obitelji. U svom životu osjetio sam moćni zagovor svetog Josipa u pronalaženju posla mojim prijateljima.

2. Njegov zagovor je moćan

Jedan sjemeništarac mi je jednom govorio o moćnom zagovoru svetog Josipa. Kad god mu je nešto zaista bilo potrebno, obratio bi se sv. Josipu za pomoć, i njegove potrebe bi bile uslišane. Tijekom proteklih nekoliko godina, bio sam svjedok toga i u vlastitom životu. Sveti Josip je odgovorio zagovorom na moje mnoge molitve, bilo da se radilo o pronalaženju posla ili osnivanju obitelji. U svojoj autobiografiji sveta Terezija Avilska nam daje u uvid zašto je zagovor sv. Josipa toliko moćan: „Čini mi se da je drugim svecima Gospodin dao milost da priteknu u jednoj nevolji, a ovome slavnom svecu (imam iskustva) da pritekne u svima. Gospodin nam hoće pokazati sljedeće: Kako je sv. Josipu bio podložan na zemlji – budući da Ga je zvao ocem, a bio mu je hranitelj – mogao mu je zapovijedati i na nebu, te on čini što god od njega traži. To su doživjele, također iz iskustva, još neke druge osobe kojima sam govorila da se preporuče njemu, a puno je i onih koje doživljavaju ovu istinu iznova gajeći pobožnost prema njemu.“

3. On je uzor očinstva

Bog Otac izabrao je Josipa od svih muškaraca da bude poočim Isusov. To doista govori nešto o njegovu karakteru, jer mu je povjerena vodeća zadaća, zbrinjavanja i zaštite Sina Božjega i, najvećih Božjih stvorenja, zaštita Gospe. Josip je vjerno služio svetoj obitelji te ih zaštitio od opasnosti kako bi mogli ispuniti Božju misiju.

Sveti Josip je učio Isusa u njegovoj ljudskosti kako biti čovjek. Nema sumnje da ga je učio kako biti vjeran Židov, i kako raditi kao tesar. On je i izvrstan uzor za očeve kako biti duhovni vođa obitelji. Poput svetog Josipa, muškarci su pozvani pokazati ljubav Boga Oca prema ženama i djeci.

4. On je poslušan čovjek

Svaki put kad je Bog od njega tražio da nešto učini, Josip je bio voljan reći da. Bilo da je riječ o uzimanju Marije za ženu, odlasku u Betlehem na popis stanovništva, ili pak o bijegu sa svojom obitelji u Egipat. U vremenu koje nas uči da slijedimo samo svoja uvjerenja, Josip je veliki podsjetnik da se prava veličina nalazi u slijeđenju Božje volje, a ne naše.

5. On je čovjek šutnje

U Bibliji ne možemo pronaći ni jednu njegovu riječ, jer je sveti Josip bio čovjek velike tišine. Zbog svoje šutnje, on je mogao čuti Božji glas i razabrati Njegovu volju za Svetu obitelj. U vremenima buke i mnoštva riječi, Josip nas podsjeća da ako želimo čuti Božji glas, moramo smiriti svoje srce i ući u tišinu.

Idite k’ Josipu!

To su samo neki od mnogih razloga zašto svaki katolik treba razviti pobožnost prema sv. Josipu. Uz njegov blagdan, ovo je idealno vrijeme da saznamo više o ovom velikom svecu i molimo mu se da nas zagovara kako bismo živjeli svetim životom.

Neki sveci su privilegirani da nam svojim djelotvornim posredovanjem pomognu samo u nekim potrebama; ali naš sveti zaštitnik Josip ima moć da nam pomogne u svim slučajevima, u svakoj potrebi, u svakom pothvatu. – sveti Toma Akvinski

Bob Waruszewski| catholicgentleman.net

Prijevod: M. K.