Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo sačuvali Božju milost u svojim dušama, ali i svakodnevno rasli u Božjoj milosti. Božja milost i njegovo intimno prijateljstvo u našim dušama vrijedi više nego cijeli stvoreni svemir. Priroda u kojoj živimo nikada se ne može usporediti s natprirodnim u kojem nalazimo koncept i stvarnost milosti. Kao što riba pliva u vodi, kao što ptica leti nebom, i mi trebamo plivati i letjeti u atmosferi milosti! Ono mora biti žarka želja naših srdaca, umova i duša!

  1. Molitva. Svaki put kada molimo s poniznošću srca, čistoćom namjere i željom da ugodimo Bogu, odmah rastemo u milosti. Zbog toga trebamo čuvati molitvu, svoj molitveni život i molitveni život drugih kao najvišu i najveću od svih realnosti. Roditelji koji uče svoju djecu molitvi najbolji su roditelji. Roditelji koji su lijeni i nemarni u učenju svoje djece u areni molitve, na dan suda morat će položiti svoj račun! Zbog mnogih distrakcija u svakodnevnom životu, roditeljima, koji moraju biti prvi učitelji svoje djece, toliko je jednostavno biti nemarni i traljavi kad je u pitanju učenje djece kako moliti! Smilovao nam se Gospodin!
  2. Milosrđe. Riječ nas Božja uči utješnu činjenicu: „Ljubav pokriva mnoštvo grijeha.“ Ako možemo naći načine i prilike kojima nam svakodnevno Bog daje priliku za prakticiranje milosrđa i služenja ili davanja milostinje drugima, onda imamo još jedan način kako povećati milost u našim dušama. U filmu “Dječak”, dječaku je dano ono što svećenik naziva „čarobnom listom“ kako bi postigao da mu se otac vrati živ i zdrav iz svjetskog rata. Čarobna lista nije ništa više nego lista tjelesnih djela milosrđa (Mt 25, 31-46): „Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni.“ Molite Duha Svetog da znate koja od ovih vas poziva prakticirati u vašem životu kako bi milost rasla u vašoj duši!
  3. Pokora. Isus je rekao da se neki nečisti duhovi mogu izgnati samo molitvom i postom. Gospodin nas također podsjeća da se onaj koji želi biti Njegov sljedbenik mora odreći sebe, uzeti svoj križ i slijediti ga. Svaki put kada kažemo „ne“ svojim sebičnim željama i „da“ žrtvama koje je Duh Sveti nadahnuo u našim srcima milost Božja još jednom raste u našim srcima! Dodatni Božji blagoslov kada slijedimo život žrtve pobjeđuje naše loše navike i donosi unutarnji mir umu, srcu i duši! Budimo velikodušni s Bogom koji nas toliko voli!
  4. Sakramenti: Euharistija. Naravno, najveće djelo u cijelom svemiru je primiti najveći od sakramenata – Euharistiju! Presveti Sakrament, sveta pričest je uistinu i suštinski Tijelo, Krv, Duša i Božanstvo našeg Gospodina i Spasitelja Isusa Krista! Primajući Gospodina s najvećom čašću, u milosti, s vjerom, ljubavlju, poniznošću i željom za dubokim obraćenjem prema Njegovoj ljubavi je beskonačan izvor milosti jer je Sakrament sam Bog! Zbog ovog razloga ne postoji veće djelo koje možemo učiniti kao putnici na zemlji doli primiti Isusa sa živom vjerom, učestalo i s gorućom ljubavlju! Ako volite jednostavnu sliku, kada primite Isusa s gorljivom ljubavlju mjerač plina u vašem duhovnom spremniku (duši) dobrano prijeđe oznaku puno. Molite za milost da svakodnevno osjećate glad za Kruhom života tako da neprekidno letite u vis u milosti – da prodrete u nebesa i kada ste na zemlji! U Očenašu molimo „kruh naš svagdanji daj nam danas“. Možda nas Isus poziva da idemo na dnevnu misu i dnevno primamo svetu pričest kako bismo nadišli najveće planine kraljevstva milosti.
  5. Gospa: Zdravo, Marijo. Jednog je dana njemačka mističarka i svetica, sveta Gertruda, vidjela Isusa u Nebu. Bio je veličanstven u slavi, ali je činio intrigantnu gestu: stavljao zlatni novčić na vrh cijele planine ostalih zlatnih novčića. Svetica je upravo završila moliti Zdravomariju. Isus je odgovorio na ovaj način: „Gertrudo, svaki put kada izmoliš Zdravo, Marijo s vjerom i pobožnosti, stavljam zlatni novčić na Nebu koji će biti tvoj za cijelu vječnost.“ Ako želimo biti multimilijunaši na Nebu, volimo Mariju i molitvu koju Marija toliko voli – Zdravo, Marijo. Ako to učinimo, Gospa će nam kroz svoj moćni zagovor stvarati vječna blaga i vječan dom na Nebu! Volimo milost, čuvajmo milost, težimo rasti u milosti i na kraju umrijeti u milosti kroz zagovor Marije, „Pune Milosti“.

Izvor: Catholic Exchange | Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje urednika portala Catholic Exchange. Sva prava pridržana.