Napravila sam podsjetnik koji će nas potaknuti da budemo pažljiviji u ovom vremenu. Nadam se da će vam ova lista biti od pomoći kada ubrzani ritam blagdana zaprijeti vašem unutarnjem duhovnom miru:

12. Darujte milostinju. Bilo da donirate stvari ili novac, darujte dar onima koji su u potrebi – ne od vašeg viška već od srca. Ovakvo doniranje promijenit će vaš pogled na svijet i pomoći vam da otkrijete ljepotu darivanja.

11. Čitajte. Čak i čitanje dječje knjige utišava um jer čitajući ne možete obavljati više stvari odjednom. Čitajte vašoj djeci, vašem supružniku ili samom sebi. Može se raditi o božićnoj ili bilo kojoj knjizi koja će vam pomoći da stanete i budete mirni.

10. Molite. Možda se ova točka čini prejednostavnom, no zapravo se radi o obraćenju srca. U ovom adventskom vremenu potrebno je promijeniti srce kako bi ono više nalikovalo na Marijino nego na Martino. (Ja sam stalno u opasnosti da obavljam previše stvari odjednom umjesto da stavim svoje srce na „pravo mjesto“.)

9. Slušajte. Pustite božićnu glazbu. Ona će ozariti vaš dom i ugodno vas podsjetiti na vrijeme u kojem se nalazimo. (Možda bi bilo dobro da pronađete tradicionalne božićne pjesme umjesto onih modernih obrada koje su u procesu obrade izgubile svoj šarm.)

8. Napravite popis. Čak i Djed Božićnjak to čini i u jednom danu obavi više toga od vas. Prestanite se pretvarati da dobro pamtite i zapišite stvari na papir. Ako memoriranje čitavog popisa ne funkcionira kod vaše djece, neće ni kod vas. Zapisivanje zadataka će pomoći u određivanju prioriteta.

7. Nazovite prijatelja. Svaki dan nazovite nekog prijatelja. Poželite mu dobar dan i recite da mislite na njega, recite da vam nedostaje i popričajte malo o njegovoj životnoj situaciji. Budite tu za prijatelje.

6. Napišite pismo. Nitko više ne dobiva pisma. Božićno vrijeme je idealna prilika da napišete pismo i poručite nekome kako vam je bitan.

5. Odmorite se popodne ili otiđite u krevet ranije. Umor vodi prema ljutnji, prejedanju, trošenju previše novca ili pretjeranim reakcijama u pojedinim situacijama. Na kraju nas umor može spriječiti da se u potpunosti prepustimo drugima za vrijeme blagdana.

4. Vježbajte. Znam da vam nije do vježbe za blagdane i da mrzite vježbati. No vježbanje je poznata tehnika u borbi protiv stresa.

3. Odaberite svaki dan po jednu osobu iz svoje obitelji kojoj ćete pokazati koliko vam je stalo i koliko je volite – djelima. No nemojte zaboraviti to učiniti i riječima.

2. Kad vaš popis postane pretežak zamolite druge za pomoć. Nemojte čekati da dođete pred rub – tada ćete biti očajni i frustrirani. Lakše je zamoliti za pomoć kada niste preopterećeni.

1. Posjetite Presveti oltarski sakrament. To su činili pastiri, kraljevi i anđeli kada su se došli pokloniti Gospodinu.

Advent će brzo proći, no radeći ove stvari provest ćete vrijeme onako kako biste trebali – u radosnom iščekivanju rođenja našeg Spasitelja, onoga s kim ćemo se jednom sresti licem u lice.

Sherry Antonetti | Aleteia.org

Prijevod: Nenad Palac | Bitno.net