Popis

Mnogim je ljudima poznat koncept popisa poslova, ali malo njih zna kako izvući maksimum iz ovog jednostavnog oruđa. Popis poslova je najučinkovitiji ako je ujednačen i dosljedan. Drugim riječima, ne bi ga trebalo jedan dan zapi­ sati na ubrusu, a drugi na omotnici. Spremite svoj popis uvijek na isto mjesto (ja svoje nazivam “mjestom planiranja”) tako da vam bude pri ruci dok planirate sutrašnji dan.

Primijetit ćete da u naslovu govorim o popisu “poslova za sutra” a ne o popisu “poslova za danas”. Ovo je ključni aspekt mudrog upravljanja vremenom. Ako unaprijed isplanirate svoj dan, bit ćete spremniji oduprijeti se smetnjama s kojima se možete (i hoćete) sresti. Općenito vrijedi pravilo da na poslove koji vam iskrsnu danas gledate kao na manje hitne od onih koje već imate na svom popisu. Poslovi koji iskrsnu danas obično mogu čekati do sutra, baš kao što su današnji čekali jučer.

Ako se pridržavate ovog pravila, izbjegavate skretanje pozornosti na druge stvari i skakanje s jednog gorućeg posla na drugi. Kako budete odrađivali svoj dan, otkrivat ćete nove poslove koje trebate staviti na svoj popis (dat ću vam nekoliko natuknica kako ćete ga istog trena napraviti). Bit ćete ugodno iznenađeni kad vidite koliko će to učiniti vaš današnji dan jednostavnijim i smanjiti stres zbog sutrašnjeg. A budući da ćete tijekom čitavog dana dopisivati poslove na popis za sutra, neće vam trebati puno vremena za planiranje sutrašnjeg dana.

Napravite popis poslova za sutra

Ovog trena, bez obzira koje je vrijeme dana (ili noći), odložite ovu knjigu, izvadite list papira i počnite sastavljati svoj popis poslova za sutra. Ovo vam treba postati navika, i što prije započnete, to bolje. Zapišite sve što sutra trebate obaviti. Uskoro ćete dorađivati popis na temelju vaših prioriteta. Ali   zasad samo sastavite popis poslova koje želite sutra obaviti. Kako vaš dan odmiče, dopunjavajte popis.

Dave Durand (iz knjige Upravljanje vremenom za katolike)

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]