JESTE LI PRAVI PRIJATELJ?

Pet navika koje ubijaju prijateljstvo

Evo nekoliko stvari koje ne smijete raditi ako ne želite uništiti zdrav odnos sa svojim prijateljima

Pexels.com

1. Prezaposlenost. Živimo veoma ubrzanim životnim tempom i ponekad je kvalitetno vrijeme provedeno s prijateljima prva stvar koju moramo žrtvovati zbog posla. Ako ne budemo oprezni, može nam se dogoditi da veoma drage prijatelje ne vidimo mjesecima. Prijateljstva su ključna za našu sreću i uspjeh u životu! Zato se, dok vam život postaje sve natrpaniji obvezama, potrudite i dalje ulagati u kvalitetna prijateljstva; makar to bilo kratko ispijanje kave dok na željezničkoj stanici čekate vlak; ili kratki razgovor s prijateljicom ili prijateljem preko Skypea nakon što ste stavili djecu na spavanje!

2. Preozbiljno shvaćanje života! Ne zaboravite se smijati sa svojim prijateljima! U životu ćete imati trenutke i razdoblja koji će biti puni izazova; od preživljavanja drame polaganja završnih ispita, snalaženja koje nosi unapređenje na poslu, izglađivanja bračnih razmirica, sve do pobjede nad bolesti, podizanja obitelji, gubitka voljene osobe… Iako su takve situacije stresne te nas mogu sasvim zaokupiti, to ne znači da ne možemo uživati i smijati se s prijateljima. Zapravo, naša sposobnost da se smijemo i kad smo u nevolji, daje nam hrabrost da nastavimo i onda kada bi nam bilo puno lakše, i kada mislimo da bismo se osjećali puno bolje, ako bismo jednostavno odustali!

Izreke 17,22 kažu „Veselo je srce izvrstan lijek…“

Tekst nastavlja ispod oglasa

Medicinska bi se znanost složila s time.

Smijeh s prijateljima donosi sljedeće blagodati; on:

‒ smanjuje krvni tlak,

‒ povećava protok krvi u žilama, te oksidaciju krvi,

‒ učvršćuje dijafragmu, trbušne, respiratorne, facijalne, leđne i nožne mišiće,

‒ reducira određene hormone stresa kao što su kortizol i adrenalin,

‒ povećava izglede za oporavak nakon liječenja tumora; povisuje razinu limfocita (kao, primjerice, interferona gama i T-limfocita),

‒ štiti od respiratornih infekcija – smanjuje učestalost prehlada preko imunoglobulina u slini,

‒ poboljšava pamćenje i učenje.

3. Ljubomora. Ljubomora najbrže ubija prijateljstvo! Kada se ne uspijevamo nositi s vlastitom nesigurnošću, nehotice ugrožavamo i ona najbolja prijateljstva! Nemojte se uspoređivati sa svojim prijateljima. Kada ste ljubomorni na izgled, talente, prilike i postignuća svojih prijatelja, gubite sposobnost da ih potpuno volite i podupirete.

Uvijek imajte na umu da vas je Bog stvorio predivnima i jedinstvenima. Vi ste original, zašto biste pokušavali biti nečija kopija?

4. Nestrpljivost. Nikome ne možemo postati najbolji prijatelj preko noći. Prisjetite se svojih najboljih prijateljstava a zatim pokušajte zamisliti kako se ona satima kuhaju u velikom loncu, i nakon toga imaju neodoljiv okus; sasvim drukčiji od okusa smrznutog jela koje ste u tri minute zagrijali u mikrovalnoj i zatim ga ubacili u sebe pred TV-om!

Najbolja prijateljstva zahtijevaju V-R-I-J-E-M-E. Nemojte odmah insistirati na prebliskom odnosu. Umjesto toga posvetite se upoznavanju osobe, i dopustite da se to prijateljstvo razvije u nešto značajno i čvrsto!

5. Nepoštovanje. Kada postanemo veoma bliski sa svojim prijateljima, lako zaboravimo obraćati im se s dozom poštovanja. Postojana prijateljstva su ona u kojima se dvije osobe međusobno cijene i poštuju. Potrudite se svojim riječima i djelima pokazivati nježnost, ljubav i poštovanje.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Tekst je preuzet s web-stranice www.kristofori.hr.


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 21. listopada 2016.

Možda vam se svidi