SMISAO I PORUKA DOŠAŠĆA

VIDEO Osam adventskih skladbi koje morate poslušati!

“Ne postoji opasnija i odvratnija navika od navike slavljenja Božića prije nego što Božić dođe”, napisao je genijalni G.K. Chesterton. Stoga, iskoristite liturgijsko vrijeme došašća i pripremite se za proslavu rođenja našega Gospodina! Ovih osam skladbi u tome će vam sigurno pomoći!

roratever

1. Padaj s neba

Već više od sto godina vjerni puk Crkve u Hrvata pjeva tijekom došašća pučku crkvenu popijevku “Padaj s neba”, koju je skladao slavonski župnik u Vrpolju svećenik Josip Vallinger (1846.-1911.), učitelj pjevanja u đakovačkom sjemeništu. Tekst pjesme “Padaj s neba roso sveta” prvi je put tiskan 1861., u Osijeku, u katekizmu pjesmarici pod naslovom “Kratki nauk kerstjansko-katoličanski”, no autor tekst ove izvanredne adventske pjesme ostaje nam nepozat. Poslušajte ju u cijelosti, a potom pročitajte članak NA LINKU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Poslan bi anđel Gabrijel

Ova poznata adventska pjesma nalazi se u Cithari octochordi – zborniku hrvatskih crkvenih pjesama iz 18. stoljeća.

3. Čuj jasni glas odjekuje

Drevni adventski himan “Vox clara ecce intonat” pripada sveopćoj baštini Katoličke Crkve, a potječe iz 5. stoljeća. Treba li vam dodatni razlog da ga poslušate?

4. Zdrava Devica

Cithara octochorda donosi nam još jedan biser crkvene glazbe – pjesmu Zdrava Devica (Zdravo Djevice). Poslušajte ovu prelijepu skladbu u obradi našega poznatog crkvenog skladatelja Mate Lešćana.

5. Rorate caeli

Ovaj gregorijanski koral, nadahnut Knjigom proroka Izaije, jednostavno ne smijete propustiti!

6. Alma Redemptoris Mater

Latinska antifona “Slavna Majko Spasitelja”, napisana u čast Blaženoj Djevici Mariji, potječe iz 11. stoljeća. Autor antifone je Hermann iz Reichenaua, skromni redovnik najpoznatiji po čudesnom marijanskom himnu “Zdravo Kraljice” (Salve Regina). Više o ovom velikom redovniku prozvanom ‘marijanskim naučiteljem‘ pročitajte NA LINKU. Naravno, nakon što poslušate ovu antifonu!

7. O dođi, Spase naroda

Ovaj stari adventski himan “Veni Redemptor gentium” (hrvatski prijevod vidi OVDJE), pripisuje se sv. Ambroziju. Njegovu liturgijsku uporabu sačuvali su benediktinci iz Solesmesa, a gregorijanska tema himna nadahnula je mnoge skladatelje, među kojima je i Johann Sebastian Bach koji je na temelju ovog himna skladao čak pet skladbi. Poslušajte njegov veličanstveni koralni preludij “Nun Komm’ der Heiden Heiland” – jednu od najemotivnijih stranica čitave orguljske literature!

8. ‘O’ antifone

Kao odlična priprava za Božić i božićno vrijeme mogu poslužiti ‘O’ antifone ili Velike antifone – kratki zazivi kojima bogoslužje Crkve u večernjoj molitvi časoslova uokviruje Marijin hvalospjev “Veliča”. Kroz sedam dana, od 17. do 23. prosinca, u tim se antifonama progovara o naravi iščekivanoga Mesije. Velike antifone spominju se već u 6. stoljeću, a od 8. stoljeća postale su redoviti dio Rimske liturgije. Odvojite vrijeme za “‘O’ antifone” u obradi našega mo. Miroslava Martinjaka. Oduševit će vas i duhovno obogatiti – vjerujte!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagoslovljeno došašće želi Vam Bitno.net!

Priredio Miodrag Vojvodić | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 30. studenoga 2015.

Možda vam se svidi