Mišje srce

Srce je dakle središte po kojemu se ravna sve naše ponašanje. I nema promjene mišljenja, a još manje vladanja, ako se ne promijeni srce. U to nas može zorno uvjeriti ova istočnjačka basna.

Srce

Bila je hladna zimska noć kad je budistički lama na pragu svojega samostana pronašao promrzlog miša. Pokupio ga je, okrijepio i ponudio mu da ostane u njegovu društvu. I od toga časa život se toga miša poboljšao. Ipak, životinjica nije odavala osjećaj sreće.

”Što ti je, mali prijatelju?” upita ga lama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Ti si jako dobar sa mnom i sve je ovdje jako lijepo. Ali, tu je s nama i mačak…”

Lama se nasmiješio. Nije se sjetio da se miš iskonski boji mačke. ”No, ne moraš se bojati, on je dobričina i ne bi nikome nešto zlo učinio…”

Miš odgovori: ”Nema razloga da ti ne vjerujem, ali ja se bojim te životinje. Pretvori me u mačka. Tako ga se više neću bojati.”

Lama nije bio sretan jer mu se ideja nije svidjela. ”No, kad baš želiš, učinit ću kako hoćeš.”

Istog časa miš se pretvori u krupnoga mačka. Ali čim je zamijetio domaćeg mačka, mačak-miš je utekao pod krevet svojega dobrotvora.

”Što ti je, mali prijatelju? Ne bojiš se valjda dobroga mačka?”

Mačak-miš se zastidio i zamolio: ”Znaš, ipak me pretvori u velikog psa, od kojeg će se plašiti ostale životinje.”

Lama nevoljko pristade: ”Neka ti bude, kad već tako želiš…”

Kada je sljedećeg jutra miš pretvoren u psa izašao iz skloništa, opet je ugledao domaćeg mačka i sav naježen od straha utekao potražiti zaštitu u lame.

”Što se opet dogodilo? Da nisi susreo kojega drugog psa?”

Pas-miš se još više zasramio, ali se usudio moliti: ”Znaš, molim te, pretvori me u tigra, u velikog tigra kojega će se svi bojati.”

Lama mu udovolji i tigar-miš iziđe u vrt gdje opazi mačka kako izlazi iz kuhinje. Mačak se silno uplaši i začas potraži spas na obližnjem stablu.

”Gotov sam”, mislio je stari mačak. No, istog se časa i tigar-miš zastraši i potraži zaklon u laminoj sobi. ”Što te sada opet zastrašilo?” upita bivšeg miša, a ovaj promuca: ”Ja… ja… ja se jako bojim!” Lama je prasnuo u smijeh. ”Sada shvaćaš, mali prijatelju, da izgled ne govori ništa. Izvana strašno izgledaš, a bojiš se običnoga mirnog mačka jer ti je srce ostalo neizmijenjeno. Bio si i ostao mali miš.” I istog časa lama pretvori tigra u prvotnog miša.

Srce je nešto sveto, ali i poprište raznih uzbuđenja, te se ne treba nikada njime poigravati, kao što jasno pjeva slovenski pjesnik (u nešto moduliranoj hrvatskoj verziji):

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Srce čovječje sveta je stvar,

Ne šali s njim mi se nigdar,

U njem naš pakao i naš raj,

Sa srcem čovječjim se ne igraj!”

A ako nešto treba mijenjati ili poboljšati, tada najprije treba promijeniti srce, a ne izvanjski izgled.

Lj. A. Maračić

Objavljeno: 9. travnja 2012.

Možda vam se svidi