Jedna zgoda svjedoči nam o uvjerenju prvih monaha kako je post karizma, tj. dar od Boga i znak njegova blagoslova, a ne uspjeh vlastite uzdržljivosti. Kada Bog nekome oduzme svoju pomoć, taj više ne može blagoslovljeno postiti. Neki je pustinjak jeo tri kruha dnevno. Jednom su mu u posjet došla braća. Kada je došlo vrijeme jela, on je stavio pred njih tri kruha. Budući da je tijekom jela opazio da im ne će biti dosta, donio je još tri kruha. Kada su sve pojeli i nasitili se, starac ih je izgrdio što su toliko pojeli: “Braćo, ne treba ugađati tijelu.” Drugoga je dana starac jeo sam, kao i obično, tri hljeba. Ali kada ih je pojeo, još je osjećao glad. Ipak se suzdržao. Isto je osjećao i narednih dana.

Uvidjevši da je počeo slabjeti u trapničkome životu osjetio je da ga je Bog napustio te se sa suzama molio tražeći razlog zašto se Bog udaljio od njega. Na to mu se ukazao anđeo koji mu reče: “To ti se događa zato što si osudio braću. Znaj da onaj tko se može uzdržati ili učiniti što god dobra ne čini to po svojoj moći, već po Božjoj dobroti koja čovjeka osnažuje.” Sličnu zgodu pripovijeda Kasijan. On je jednoga dana posjetio nekoga pustinjaka koji ga je predvečer ponudio jelom. Kada su sve pojeli, starac ponudi još, na što ovaj odgovori kako ne može više. Starac začuđeno odgovori: “Već šest puta danas jedem s gostima i još sam gladan a ti jedeš sada prvi put i govoriš da ne možeš više.”

Koliko je post bio težak, svjedoči Kasijan i na usta oca Izaka koji poučava kako svladati trbuhougađanje: “Ako me uznemiruje želja za jelom i ako idem u potragu za jelima koja pustinja ne poznaje, ako u ovoj zastrašujućoj pustoši udišem miris jela s carskog dvora te ih počinjem željeti i protiv svoje volje? Tada trebam reći: ‘Bože, u pomoć mi priteci; Gospodine, pohiti da mi pomogneš.’ Jesam li možda napastovan da jedem prije vremena ili se moram boriti svom duševnom snagom da ne prekoračim razboritu i trijeznu mjeru? Plačući ću reći: ‘Bože, u pomoć mi priteci; Gospodine, pohiti da mi pomogneš.'”

Gornji tekst je izvadak iz knjige monaha Doroteja Toića “Povijest monaštva”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.