Kao što se to događa u svakom protukatoličkom ustanku, i u Francuskoj revoluciji Bosonoge Karmelićanke bile su prve pritvorene. Neprijatelji Crkve jako dobro znaju tko stvara najviše štete kraljevstvu tame! Radikalnost evanđelja uvijek plaši Zloga! U samostanu Compiegne uhićeno je šesnaest sestara. Odvedene su na sud i osuđene na giljotinu.

Pročitavši presudu sudac reče:

“Osuđene ste na smrt jer ste fanatici!”

Jedna od redovnica nije znala što znači riječ “fanatik”, pa se, prikupivši hrabrosti, stidljivo obrati sucu:

“Časni suče, možete li mi reći što znači “fanatik”?

Sudac reče: “Fanatik je onaj koji je ekscentričan u vašoj zabludjeloj religiji. Onaj koji je lud za Isusom Kristom.”

Redovnica se okrenu svojim kolegicama i svetačkom zadivljenošću reče:

“Pa ovo je sjajno! Ubit će nas jer smo lude za Isusom Kristom! Pa, priznajmo, imaju pravo, mi smo uistinu ludo zaljubljene u Isusa Krista! Ovo je za nas čast!”

Izveli su ih iz zatvora i u kolima provozali kroz ulice Compiegnea kako bi svi imali priliku uživati u spektaklu, a one su za vrijeme vožnje pjevale! Kad su se popele do giljotine jedna za drugom kleknule su pred Majku poglavaricu da zatraže od nje blagoslov započevši s pjevanjem himna Duhu Svetom: “Dođi Duše Presveti…!”…Pjevanje se postepeno stišavalo kako su redovnice pružale glavu u otvor giljotine. Posljednja koja je umrla bila je sestra Terezija od sv. Augustina. Njezine posljednje riječi koje je upravila okupljenom svijetu postale su znamenite:

“Ljubav uvijek pobjeđuje.
Ljubav može sve!”

Njihov blagdan slavimo 17. srpnja, dan nakon svetkovine Gospe Karmelske.

Fr. Pius Sammut, OCD

Foto: Shutterstock.com