Začudno je što mi je bio potreban uzgredan poticaj da se prisjetim nečeg toliko bitnog. Nečega što je bilo jedna od temeljnih odrednica niza mojih godina: svih godina s bakom Julijanom, dakako onih koje pamtim.

Koliko li je puta moja baka izrekla riječi: „Bog je Bog“!? Iz sjećanja mi naviru mnoge zgode u kojima ih je izrekla.

Dok su neki pretresali nevolje koje su ih snašle, zabrinuti za dobar ishod, moja ih je baka hrabrila: „Bog je Bog!“ Tim riječima htjela im je reći da će sve izaći na dobro. Ili dok su svi bili zatečeni kako se nešto što se doimalo bezizlaznim, razriješilo na najbolji način, za nju je odgovor na sve stao u jednostavno, sa zahvalnošću izrečene riječi: „Bog je Bog.“

Kad su se ljudi opušteno i bezbrižno družili, kad su se dosjetke i smijeh koji je navirao iz dubina bića sustizali i prestizali, ona je s olakšanjem, ohrabrene nade, više za sebe, govorila: „Bog je Bog.“ Pa i kad je nekoga snašla silna nevolja, nevolja koja ostavlja bez riječi, nevolja pred kojom se ne čini umjesnim izreći riječ utjehe jer bi se svaka mogla pokazati olakom, i kad su u nju bili uprti pogledi u koje je bilo upisano pitanje: „Nećeš valjda i sada…“, ona je mirno, s dubokim uvjerenjem, pogledavši u oči sve prisutne, izrekla svete riječi: „Bog je Bog.“ Izrekla ih je prirodno, kao što je i disala.

Kad me je pred nekim zahtjevnim zadatkom, pred nekim izazovom htjela ohrabriti, potaknuti da se odlučim, u njezine su riječi bile utkane i riječi: „Bog je Bog.“ Kad me je promatrala u nekom mom dječakom ili mladenačkom uspjehu ili vidjela da sam nečim osobito rastužen, znao sam da me podupire riječima: „Bog je Bog.“ Podupirala me je njima, radovala se sa mnom i tješila me njima, i kada ih nije naglas izrekla.

Ne brini. Sve će biti dobro. Bog je Bog.

Nemoj se uznemirivati zbog svojih pogrešaka. Trudi se da ih nadvladaš. Bog je Bog.

Nemoj čekati da Bog nešto učini umjesto tebe. Ti započni i on će ti se sigurno pridružiti jer – Bog je Bog.

Neka ti je srce uvijek nasmijano. Tako će ti svi putovi biti prohodniji. I Boga ćeš lakše uočiti i u svijetu i u svojoj duši. On ti se želi otkriti ali ne želi biti nasilan. Bog je Bog.

Potrudi se da te Bog može čuti. Pjevaj mu, osobito kad te nitko ne čuje, pjevaj mu iz punog srca. Pjevaj punim glasom. I Bog će pjevati s tobom jer – Bog je Bog.

Kad te netko povrijedi, nemoj odustati od njega. Kad ti nekoga povrijediš, nemoj samoga sebe obezvređivati. Potraži nove putove. Bog samo po njima prolazi. Bog je Bog.

Kad ti je srce puno, nemoj se zaustaviti. Trči Bogu. Njemu je potreban tvoj zagrljaj jer – Bog je Bog.

Izvor: MOVIS 3/2012