Kršćani u svijetu su i dan-danas najprogonjenija vjerska skupina. Na Zapadu mahom podsjećaju na Isusove učenike neposredno nakon njegova raspeća: zbunjeni, malodušni i preplašeni. S kompleksom manje vrijednosti, s osjećajem neodređene krivnje, izloženi poruzi i prijeziru medija i sve agresivnijih sekularista koji mrze vjeru, Crkvu i kršćane.

Smiju im se u lice kao inferiornim nazadnjacima, promoviraju svoje bezumlje kao mjerilo svih stvari, kao novi svijet kojega grade bez božanskog poretka, bez ikakve svijesti o transcendenciji, duhovnosti i dostojanstvu čovjeka. Cijeli zapadni svijet pomaknut je iz svog središta, iz svog ležišta, svi pojmovi, značenja, ideje, pomiješani su u velikoj vrjednosnoj zbrci. Vladavina Zloga galopira na svim razinama. Njegova slijepa oruđa, među njima i mnogi opsjednuti zlim duhovima, poput dijaboličnih trubača s porugom proglašavaju smrt kršćanskog poretka i uspostavu bezbožnog, poganskog svijeta.

Sotona je na svim stranama, on ima svoje radnike svugdje raspoređene. I na suprotstavljenim stranama. I među onima koji buče protiv kapitalizma, i među onima koji tvore kapitalizam. I među onima koji govore protiv vjere, i među onima koji bi se trebali zauzimati za istinu Božju, a šute i kriju se u udobnostima svojih palača. Zločinački umovi su u vrhovima svjetskih Vlada, velikih banaka i međunarodnih korporacija, a klica zločina krije se već u oholoj pomisli da su pozvani vladati svijetom. Tko je čovjek da bi vladao pucima? I gdje je danas Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev? Nije li On svevladar? Gdje su sveci Božji, pravednici, ljudi istine i svjetla? Što se događa sa svijetom čiji se stari poredak urušava, čije se lice mijenja do neprepoznatljivosti?

Antikrist se još nije očitovao, ali njegove legije preuzimaju kontrolu nad svim područjima ljudskog života. Čak se drznuo i sjemenje iz prirode uzeti pod svoju kontrolu, ono što je Bog dao čovjeku na blagodat i slobodno raspolaganje! Ima li strašnijeg znaka od toga i od rušenja moralnog i prirodnog poretka muškog i ženskog načela? I stara kineska filozofija, ta drevna mudrost vidjela je sklad života u ravnoteži jina i janga. Kad se jin i jang, zemlja i nebo, ženski i muški princip poremete, sve se urušava, nesklad postaje lančana reakcija koja povlači za sobom urušavanje čovjekova identiteta, integriteta, samosvijesti i samopoštovanja.

Blagdan je Duhova, i jedini izlaz, jedina nada kršćana je u novim duhovskim nadahnućima, potpuno predanje, otvorenost Duhu Božjemu. U njegovu ognju i sili tražimo novu snagu za svjedočenje i borbu za istinu u vremenima progona koja su tu, pred vratima, štoviše, živimo u njima, na pragu globalnog totalitarizma. Svjedočimo pokušaju uništenja čovjeka kojeg je stvorila kršćanska civilizacija, ali i pokušaju uništenja prirode i svijeta kakvog su poznavali stari naraštaji. Ako se ne suprotstavimo, sutra će nas vješati po banderama uokolo kao u vrijeme zvijeri Nerona.

Zoran Vukman | Bitno.net