U Sirakuzi je posljednjih dana kolovoza 1953. proplakao reljef Blažene Djevice Marije iznad bračnoga kreveta jedne tamošnje obitelji. Gospa od Suza iz Sirakuze u samo nekoliko sljedećih mjeseci bilježi tristotinjak čudesnih ozdravljenja i obraćenja te postaje jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u svijetu.

U Hrvatskoj se Gospa od Suza osobito slavi u Pleternici. Naime, godinu dana nakon čudesnoga događaja u Sirakuzi, 1954., u Župi Bulje blizu Pleternice održavale su se misije pod vodstvom misionara Stjepana Müllera, isusovca iz Zagreba. Dok je razgovarao sa svećenicima o čudesnim događajima u Crkvi, misionar je posebno spomenuo događaj suzenja lika Gospe u Sirakuzi prethodne godine. Tomu razgovoru bio je prisutan i vlč. Ljudevit Petrak, župnik iz Pleternice. Nakon što je saslušao misionara, zamolio je sliku Gospe od Suza i s njom u ruci uputio se u crkvu te, klečeći u molitvi, zatražio prosvjetljenje od Gospodina. Bilo je to teško vrijeme za pleterničku župu i njega osobno. Naime, 3. prosinca 1944. partizani su do temelja srušili župnu crkvu svetog Nikole. S noći od 11. na 12. svibnja 1945. pred njegovim očima ubijen je tadašnji pleternički župnik vlč. Franjo Radović. Nakon rušenja crkve komunističke su vlasti sprečavale njezinu ponovnu izgradnju. Unatoč tomu, župljani su se nedjeljom i blagdanom okupljali i slavili svetu misu na otvorenome. Razmišljajući o svemu tome, vlč. Petrak odlučio je uvesti pobožnosti Gospi od Suza tijekom devet dana. Ono što je tada naumio, ostvario je naredne godine te je 23. kolovoza 1955. započela devetnica na temeljima razorene župne crkve, a posljednje večeri, 31. kolovoza, poslije svečanoga euharistijskog slavlja, poveo je procesiju s upaljenim svijećama oko tih temelja. Godine 2005. proslavlja se 50. obljetnica štovanja Gospe od Suza u Pleternici, koja je proglašena marijanskim svetištem, i tom je prigodom, 26. kolovoza 2005., posjećuje nadbiskup Sirakuze mons. Giuseppe Costanzo i donosi dio originalnih moći Gospe iz Sirakuze, sliku Gospe, ali i relikviju s Gospinim suzama, koje trajno ostaju u vlasništvu pleterničkoga svetišta.

Gospa od Suza slavi se 31. kolovoza, a devetnica se moli od 22. do 30. kolovoza.

Krunica Gospi od Suza

Početna molitva:

Raspeti Isuse! Prostrti do tvojih nogu, prikazujemo ti suze one koja je žarkom ljubavlju supatila s tobom na tvojemu prebolnome križnom putu. Učini, o, dobri Učitelju, da, zahvaljujući pouci suza tvoje presvete Majke i dokraja vršeći tvoju svetu volju na zemlji, postanemo dostojni slaviti te svu vječnost na nebu. Amen.

Na velika zrna:

O, Isuse, pogledaj na suze one koja te je najviše ljubila na zemlji – i s najvećim te žarom ljubi na nebu!

Na sedam malih zrna u sedam nizova:

O, Isuse, usliši nam usrdne molbe po suzama svoje presvete Majke!

Na tri zadnja zrna:

O, Isuse, pogledaj na suze one koja te je najviše ljubila na zemlji – i s najvećim te žarom ljubi na nebu.

Završna molitva:

O, Marijo, Majko ljubavi, boli i milosrđa! Molimo te, sjedini sve molitve s našima da Isus, tvoj božanski Sin, kojemu se obraća po tvojim majčinskim suzama, usliši naše usrdne molbe te da i zajedno s milostima za koje molimo udijeli i krunu vječnoga života. Amen.

Zadnja molitva ljubeći medaljicu:

Svojom božanskom blagošću, o, vezani Isuse, sačuvaj svijet od zabluda koje mu prijete! O, prežalosna Djevice, tvoje suze uništavaju pakleno carstvo!

Devetnica je preuzeta iz knjige “Velika knjiga devetnica”, o kojoj više možete saznati na linku ovdje.