Ruske vojne snage danas su u jutarnjim satima započele invaziju na Ukrajinu. Napadi se odvijaju iz nekoliko različitih pravaca, a ratna djelovanja zabilježena su i na zapadu zemlje, uključujući Lavovsku oblast.

Kako javljaju strani mediji, brojni diplomati i predstavnici međunarodnih organizacija posljednjih su dana i sati upravo u Lavovu potražili utočište, bježeći iz Kijeva u čijoj blizini trenutno odjekuju eksplozije.

Lavov je također središte Ukrajinske grkokatoličke Crkve, najveće istočne katoličke Crkve u svijetu kojoj pripada između 9% i 10% ukrajinskog stanovništva. Neki grkokatolički vjernici iz Ukrajine kroz stoljeća su se doselili i u Hrvatsku te svoju vjeru prakticiraju u okviru Križevačke eparhije.

Tim povodom razgovarali smo s prvim čovjekom Grkokatoličke Crkve u Hrvatskoj vladikom Milanom Stipićem.

“Proteklih smo dana redovito pratili društvenu situaciju i kretanje na političkoj sceni u Istočnoj Europi te smo nagađali kako postoji mogućnost rata u Ukrajini. Međutim, cijelo vrijeme nadali smo se da je rusko zveckanje oružjem zapravo samo pokušaj da osvoji političke poene u odnosu na Sjedinjene Američke Države i NATO. Stoga nas je veoma neugodno iznenadila invazija koja je počela jutros silnim bombardiranjima u Ukrajini. Znali smo da je ratni sukob moguć, ali smo se nadali i molili da do njega ne dođe.”

Vladika Stipić istaknuo je kako u Križevačkoj eparhiji živi “oko 7500 grkokatoličkih vjernika koji su ukrajinske narodnosti ili ukrajinskog porijekla”, dodavši kako je od početka “u redovitom kontaktu s njima i njihovim svećenicima”.

“Oni su također šokirani i zgranuti situacijom u Ukrajini. Svi zajedno molimo za ukrajinski narod te smo, ako bude potrebno, spremni i humanitarno pomoći. U Hrvatskoj smo imali iskustvo Domovinskog rata i znamo što znači živjeti usred sukoba. Spremni smo otvoriti svoje domove i pružiti Ukrajincima ljudsku, humanitarnu i kršćansku pomoć. Želimo učini sve što je moguće za mir.”

– Pročitajte više: Hrvatski Caritas pokrenuo humanitarnu akciju za pomoć Ukrajini

Otkrio je i kako je proteklih dana kontaktirao sa svojim kolegama u Ukrajini.

“Svećenici i crkveni djelatnici s kojima sam razgovarao u popriličnom su šoku. Među ljudima vlada panika, uplašeni su, osobito jer su se napadi dogodili u mnogim dijelovima zemlje. Ne zna se što će biti dalje, velike su gužve za gorivo i pred bankama. Ljudi napuštaju gradska središta te se drže periferije i ruralnih sredina, nadajući se da će tamo biti manje ratnih djelovanja.”

Dodao je kako grkokatolički svećenici ne žele napustiti svoj narod.

“Svećenici su u poprilično teškoj poziciji, ali u ovim najtežim trenucima žele ostati uz svoje vjernike te i ne pomišljaju da napuste župe, crkve i svoju domovinu.”

“Ja kao biskup pozivam sve vjernike u Hrvatskoj, ali i sve kršćane dobre volje, da mole za mir. Također ih pozivam da u slučaju potrebe pomognu humanitarno te otvore svoje domove i prime izbjeglice iz Ukrajine”, zaključio je vladika Milan Stipić.