Rod Dreher, cijenjeni konzervativni i kršćanski novinar te autor “najkomentiranije i najvažnije vjerske knjige desetljeća” – kako je njegovoj “Benediktovoj opciji” aplaudirao David Brooks za New York Times – radi na novom projektu koji uključuje i malo poznatog hrvatskog svećenika.

Radi se o knjizi “Live Not By Lies” (Ne živite u laži, prema znamenitom eseju Aleksandra Solženjicina), u kojoj Dreher donosi razgovore s kršćanskim disidentima iz bivšeg istočnog bloka. Djelo je zapravo upozorenje o “mekom totalitarizmu” koji, prema autorovom mišljenju, “nastupa brzo i snažno” s (američke) ljevice, a vjernici koji su preživjeli komunizam mogu nam pomoći “razumjeti ga i oduprijeti mu se”.

Jedan od centralnih likova trebao bi biti hrvatski svećenik Stjepan Tomislav Poglajen, poznat u inozemstvu i kao otac Kolaković, koji je u Slovačkoj pokrenuo osnivanje laičkih “podzemnih crkvi” te tako pomogao očuvati vjeru tijekom mračnog razdoblja komunizma.

Dapače, u jednom tweetu, Rod Dreher istaknuo je kako će cijelu knjigu posvetiti upravo njemu (danas je, nakon što je ovaj članak objavljen, na svom blogu objavio kako će ta posveta izgledati).

“Svoju nadolazeću knjigu posvećujem ocu Tomislavu Kolakoviću, koji je od 1943. do 1946. obrazovao i inspirirao slovačke katoličke laike da upoznaju svoju vjeru te ih pripremio da preuzmu liderske uloge pod komunističkim progonom za koji je vidio da će uslijediti. Velik broj pripadnika klera tada je bio protiv njega, misleći da želi ohrabriti laike da prisvoje ulogu svećenika. No on je znao da će komunisti pokušati uništiti Crkvu tako da unište svećenstvo. I vrijeme je dokazalo da je bio u pravu”, napisao je između ostalog autor i urednik portala The American Conservative.

Poglajen je bio borac protiv svih totalitarizama, što je pokazao kao urednik časopisa “Život” koji su izdavali isusovci. Nakon dolaska nacista u Zagreb bježi u Split gdje boravi do 1943., bivajući pritom trn u oku talijanskim fašistima. Potom odlazi u Slovačku gdje se kao liječnik uspio infiltrirati najprije u slovačke vojne postrojbe, a potom i u rusku Crvenu armiju, čitavo vrijeme ilegalno obavljajući svoju svećeničku službu.

O njegovim pothvatima u Crvenoj armiji napisana je i knjiga “Božje podzemlje” (hrvatsko izdanje objavio je Verbum), koju je pod pseudonimom Father George radio s američkom spisateljicom Grettom Palmer.

Kako piše portal Croatian History, nakon Drugoga svjetskog rata otac Kolaković svoj je rad nastavio u Kini, Indiji, Vijetnamu i Filipinima. U tim je zemljama pokušavao organizirati Katolički radnički pokret te institucije čiji je cilj bio borba protiv komunističke propagande. Točan datum njegove smrti nije poznat, kao ni gdje je pokopan.

Stjepan Tomislav Poglajen (Otac Kolaković)

Rod Dreher na svom je blogu više puta izrazio otvoreno divljenje hrvatskom svećeniku (nazvavši ga čak i “prorokom“) te je objavio nekoliko odlomaka o njemu iz knjige koja bi svjetlo dana trebala ugledati u rujnu ove godine.

U jednom postu tako opisuje način djelovanja i susrete malih zajednica u Slovačkoj koje je pod imenom Obitelj osnovao o. Kolaković, tj. Poglajen.

“Obiteljske skupine nalazile su se isprva kako bi proučavale Bibliju i molile, ali su uskoro počele slušati predavanja oca Kolakovića o filozofiji, sociologiji i intelektulnim temama. Otac Kolaković također je svoje mlade sljedbenike učio kako raditi u tajnosti te izdržati ispitivanja za koja je rekao da će sigurno doći.”

Dreher također citira jednog sugovornika koji tvrdi da je već 1944. “bilo teško pronaći fakultet ili srednju školu u Bratislavi i većim gradovima gdje naši krugovi nisu djelovali”.

Jedna od ključnih stvari koje američki novinar spominje je ispunjenje svećenikovih upozorenja o dolasku komunizma koji je ubrzo nakon Drugoga svjetskog rata zavladao Čehoslovačkom.

“Unutar nekoliko godina gotovo cijela Obitelj bila je zatvorena, a službena Crkva u Čehoslovačkoj brutalno podjarmljena. Ali kada su šezdesetih godina članovi Obitelji izašli iz zatvora počeli su raditi onako kako ih je naučio njihov duhovni otac.”

Članovi su organizirali podzemnu Crkvu koja je u idućim desetljećima bila glavna antikomunistička snaga. Dreher zaključuje i kako su upravo “duhovna djeca i unuci svećenika vizionara” organizirali masovne javne demonstracije 1988. u Bratislavi, zahtijevajući vjersku slobodu. Prosvjed je postao poznat kao “demonstracije svijeća”, a okupio je nekoliko tisuća Slovaka koje je policija nasilno rastjerala. Danas se 25. ožujka, dan kada su održane demonstracije, u Slovačkoj slavi kao Dan borbe za ljudska prava.

Stjepan Tomislav Poglajen u slovačkim je katoličkim krugovima iznimno cijenjen, no u Hrvatskoj mnogi nisu upoznati s njegovim radom. Možda će knjiga poznatog novinara pomoći u popularizaciji njegove ličnosti među Hrvatima, ali i pripremiti za postkršćansko vrijeme koje je na Zapadu već nastupilo, a i nama snažno kuca na vrata.