Collage3

Nekoliko sportaša koji su osvojili zlatne medalje u dosadašnjem tijeku Olimpijskih igara u Rio de Janeiru progovorili su o svojoj katoličkoj vjeri i njezinoj važnosti u njihovom bavljenju vrhunskim sportom i izazovima koje ono donosi.

“Vjera mi je u životu sve. Gospodin mi je puno pomogao u osvajanju zlatne medalje u Riju. Vjera i molitva mi puno pomažu u prevladavanju životnih prepreka pa tako i na treninzima i natjecanjima”, izjavio je u razgovoru za Laudato naš streljač Josip Glasnović koji je osvojio zlatnu medalju u individualnom trapu.

Glasnović, inače podrijetlom Janjevac, rekao je kako u svojem streljačkom prsluku čuva posvećenu čudotvornu medaljicu Blažene Djevice Marije.

Istodobno, američki su katolički mediji pisali o dvije svoje sportašice koje su također svjedočile o svojoj vjeri.

Jednoj od njih mama je bila ovisnica o narkoticima, tata ih je napustio kada se rodila, a odgojili su je djed i baka koji su posvojili nju i sestru. Unatoč takvim poteškoćama, ona je danas najuspješnija gimnastičarka svijeta, jedna od najboljih u povijesti toga sporta i posvećena vjernica.

Simone Biles, koja je na OI u Riju osvojila zlatne medalje iz timskog i pojedinačnog višeboja, u nekoliko navrata je medijima naglasila kako je odgojena u katoličkoj vjeri, te kako se redovito pomoli prije svakog natjecanja.

Njezina obitelj redovito ide na nedjeljnu misu u crkvu Sv. Jakova apostola u gradu Spring u Teksasu, a Simone u svom ruksaku nosi krunicu koju joj je poklonila njezina majka/baka Nellie i medaljicu sv. Sebastijana, zaštitnika sportaša.

Još jedna američka sportašica koja se ne stidi svoje katoličke vjere i ističe u svakoj prigodi njezinu važnost za svoj život jest plivačica Katie Ledecky, svjetska rekorderka u više disciplina i osvajačica 3 zlatne medalje.

“Pomolim se prije svake utrke. ‘Zdravo Marijo’ je prekrasna molitva, svaki put me smiri”, rekla je Ledecky.

Plivačica je u razgovoru za The Catholic Standard, glasilo njezine nadbiskupije Washington, istakla kako je vjera ‘izvor snage’ za nju te kako je njezin katolički odgoj imao presudan utjecaj na nju kao osobu i sportašicu.

“Dobila sam izvrstan odgoj koji je bio ispunjen vjerom”, rekla je o svom pohađanju katoličkih škola Ledecky:

“Te su škole usmjerile moje interese na svijet i služenje zajednici, tako da moj život nije ograničen samo na plivanje i sport. Istodobno, bile su jako važne za moje plivanje jer su proširile moje perspektive i naučile me koristiti svoj razum na način koji je činio da ne budem samo ograničena na plivačke tehnike i sport”.

Goran Andrijanić | Bitno.net