Papa Franjo – 2014. godina

Kraljica se susrela s papom Franjom u lipnju 2014. godine. Svetom Ocu je poklonila zanimljiv dar: košaru s bioproizvodima s njezinog imanja koja je uključivala: med, pekmez, jaja, jabukovaču, pivo i bocu Balmoral viskija. Susretom je obilježena 100. obljetnica ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i Svete Stolice.

U jučer objavljenom brzojavu sućuti Franjo je odao počast Elizabetinom “primjeru odanosti dužnosti” te “njezinom postojanom svjedočenju vjere u Isusa Krista i njezinoj čvrstoj nadi u njegova obećanja”.

Papa Benedikt XVI. – 2010. godina

S Benediktom XVI. Elizabeta se susrela u glavnom gradu Škotske Edinburghu. Susret se dogodio u rujnu 2010. godine, a povod papinog posjeta bila je beatifikacija kardinala Newmana. Benedikt je susret opisao kao “vrlo srdačan” te kazao kako ga je obilježilo dijeljenje brige “za narode svijeta te ulogu kršćanskih vrijednosti u društvu”.

Benedikt je Elizabeti pisao 2012. godine povodom njezinog dijamantnog jubileja. “Šezdeset godina pružate svom narodu i cijelom svijetu primjer osjećaja obveze i angažmana u zaštiti slobode, pravde i demokracije, u skladu s plemenitom vizijom uloge kršćanskog monarha. Vaš osobni angažman na suradnji i poštivanju vjernika i raznih vjerskih tradicija uvelike je pridonio poboljšanju ekumenskih i međuvjerskih odnosa diljem vašeg kraljevstva”, napisao je britanskoj kraljici njemački papa.

Ivan Pavao II. – 1980., 1982. i 2000. godina

Ivan Pavao II. i kraljica Elizabeta susreli su se tri puta. Prvi puta u listopadu 1980. godine kada su Elizabeta i njezin pokojni suprug Filip posjetili Vatikan. Drugi susret se dogodio u Buckinghamskoj palači 1982. godine, a imao je povijesni značaj jer je Papino putovanje bio prvi posjet nekog svetog oca Britaniji. Kraljica se posljednji put susrela s Ivanom Pavlom godine 2000. u Vatikanu na privatnoj audijenciji.

Tijekom posljednjeg susreta Ivan Pavao II. je naglasio poboljšanje odnosa između Vatikana I Ujedinjenog Kraljevstva tijekom posljednjih godina u čemu je sudjelovala i Elizabeta te istaknuo kako više ne može biti “povratka nazad”. “Neka Svemogući podari Vašoj Visosti, Vašem Kraljevskom Visočanstvu i članovima Kraljevske Obitelji svoje neprolazno svjetlo i snagu usred izazova i poteškoća Vašeg poziva”, poručio je Papa.

Ivan XXIII. – 1961. godina

Kraljica Elizabeta II. i princ Philip primljeni su u audijenciju kod pape Ivana XXIII. u Apostolskoj palači 5. svibnja 1961. Papa je izrazio svoje “najdublje osobno poštovanje” prema kraljici jer je nosila “težinu tako velikih odgovornosti s toliko jednostavnosti i dostojanstva .”

“Svim srcem uzdižemo naše molitve Bogu da vama, vašem suprugu, kraljevskoj obitelji i na svim ljudima Velike Britanije i Commonwealtha, udijeli obilje nebeskih milosti”, kazao je Ivan XIII.

Pio XII. – 1951. Godina

Godinu dana prije nego što će postati kraljicom Elizabeta se godine 1951. kao princeza susrela s papom Pijom XII. Video njezina posjeta Rimu možete pogledati u videu.