Vojnici su iskalili na njemu sav svoj bijes: polako su mu gulili kožu s tabana, natjerali ga da trči dvoranom bez cipela i da hoda putem do groblja koji su posuli solju. Mali José Sanchez del Rio, kojega su gurali i tukli kao što su to činili i Isusu na putu na Kalvariju, bio je sav u krvi, i dalje je izvikivao riječi svoje vjere

José Sanchez del Rio

Sveti José Sanchez del Rio jedan je od zaštitnika Svjetskog susreta mladih u Panami

Svjetski dan mladih u Panami nalazi se pod nebeskom zaštitom i zagovorom osam blaženika i svetaca Katoličke Crkve. Prenosimo tekst o najmanjem među njima, 14-godišnjem Joséu Sanchezu del Riju, koji je objavio portal Sveci.net. Tekst je djelomično uređen i ispravljen:

Četrnaestogodišnjak iz Meksika, José Sanchez del Rio, posjetivši grob blaženog mučenika Anacleta Gonzálesa Floresa, zavjetovao se Bogu da će umrijeti u obrani vjere. Ubijen je 10. veljače 1928. godine vičući: “Živio Krist Kralj! Živjela Blažena Djevica od Guadalupe!”

Nije svatko hrabar, ali oni koji nemaju hrabrosti mogu se zapitati nije li to posebna milost, koja se ne može kupiti ili drugima prodati. José Luis Sanchez Del Rio je unatoč tome što je bio dijete uvijek bio hrabar. Kada je imao 14 godina posjetio je grob blaženika Anacleta Gonzaleza Floresa, ubijenoga zbog svoga nepokolebljivog ispovijedanja vjere, kako bi ispitao svoju hrabrost u svjedočenju za Isusa sve do svoje smrti. Povoda za to uistinu nije nedostajalo, jer su to bile godine rata zapamćenog kao “Guerra Cristera“ i otpora meksičkih katolika, koji je nastao kao reakcija na antireligijske zakone koje je vlada uvela kako bi prvo ponizila, a potom i otvoreno progonila Crkvu.

José je rođen 28. ožujka 1913. godine i s tek nešto više od deset godina već je bio apostol među svojim vršnjacima, učeći ih moliti i okupljavši ih u crkvi na klanjanju Isusu u presvetoj Euharistiji. Izbijanjem “Cristero rata” 1926. godine njegova dva starija brata odlaze u narodnu vojsku koja pokušava vratiti u Meksiko vjerske slobode. José nije stupio u vojsku zbog svojih mladih godina, međutim, godinu dana kasnije postao je zamjenik u logoru, a potom zastavnik kod generala Luisa Guizara Morfina. Tijekom krvave bitke 6. veljače 1928. godine, u kojoj je bio ubijen konj generala, mali José daje generalu svoga konja kako bi mu pomogao da pobjegne, jer je smatrao da je generalov život “puno korisniji”. Osim toga, José je pucajući iz svoje puške štitio generalu leđa sve do posljednjeg metka. Ubrzo nakon toga je dječak posve nenaoružan pao u ruke vojnicima federalne vojske koji su ga, da bi se narugali, zatvorili u krstionicu crkve, koja je bila prenamijenjena u zatvor za “Cristerose”. Iz krstionice crkve odzvanjali su pjevanje i glasne molitve zatvorenika, pa i onda kada su ih vrijeđali, tukli i svirepo zlostavljali.

Nad mladim Joséom nije proveden nikakav sudski postupak, već su ga njegovi tamničari pokušavali nagovoriti da se odrekne svoje vjere i obećali mu osim slobode i novca u izobilju, i briljantnu vojnu karijeru, pa čak da će nastaviti živjeti u Sjedinjenim Američkim Državama. José je sve te ponude odrješito odbio izvikujući: “Živio Krist Kralj!“, „Živjela Djevice od Guadalupe!”. Dana 10. veljače, nakon što je mali José uspio uvjeriti roditelje da ne plate za njega otkupninu koju je tražila vlada, i nakon što je uspio potajice primiti svetu pričest koju mu je donijela teta Magdalena, vojnici su iskalili na njemu sav svoj bijes: polako su mu gulili kožu s tabana, natjerali ga da trči dvoranom bez cipela i da hoda putem do groblja koji su posuli solju. Mali José, kojega su gurali i tukli kao što su to činili i Isusu na putu na Kalvariju, bio je sav u krvi, ali i dalje je izvikivao riječi svoje vjere. Na groblju su ga htjeli pogubiti bez zvukova pucnja, ali zapovjednik čete ogorčen njegovim stalnim zazivanjem Krista Kralja, ubija ga hicem iz pištolja.

Sjećanje na “kršćansko dijete” ostalo je nepromijenjeno u Meksiku tijekom posljednjih 80 godina. Papa Franjo proglasio ga je svetim 16. listopada 2016.

Sveci.net | Bitno.net