Fra Josip Blažević objavio je status na svom Facebook profilu koji prenosimo u cijelosti:

Jutros nas je u Zagrebu probudio „Brat potres“ snage 5,3. Ako nas je probudio?! Došao valjda u pomoć „Bratu koronavirusu“ jer vidi da ovaj nešto oklijeva. Zamahnuo od vrha zagrebačke katedrale pa dokle je dohvatio! Nije birao. Još uvijek smo razmaženi, zanovijetamo, bi ovo, ne bi ono. Ignoriramo sva upozorenja. Kršimo sve zapovijedi. Ne može nas se već danima uvjeriti da trebamo ostati u svojim domovima. Na misu se ne možemo probuditi jer smo dokasna ostali u gradu ili uz TV! E, sada vidimo kako u trenu možemo svi izletjeti iz svojih domova pa, nažalost, i ostati bez njih! Život je nešto najkrhkije što imamo i pouzdati se samo u sebe toliko je nerazborito, jer u svakom trenutku bez sebe možemo ostati! Zemaljski život je stvarnost u službi onostranosti.

Čak je i Nietzsche u svome Zaratustri uskliknuo da je čovjek „kožna bolest Zemlje“. Je li imao pravo? Žanjemo što smo posijali. Narušili smo prirodnu ravnotežu Zemlje, zamijenili noć za dan, ni minimum žrtve nismo kadri podnijeti za Boga, na vječni život i ne mislimo, pa što se čudimo ako Bog, bez kojega se čini da možemo itekako dobro živjeti, popusti uzde razornim silama koje nam nisu prijateljski raspoložene? Ništa nije skupo ni tragično ako nas probudi i vrati Bogu. Potresi u našim životima, svih vrsta i snaga, nisu tragični, čak ni kada su dramatični, ako nas približe Bogu. Samo nam pomažu razlučiti bitno od nebitnoga: „Kakva ti korist, čovječe, ako sav svijet stekneš, a dušu svoju izgubiš?“ Ipak ovo nije apokalipsa, ne treba paničariti, ali se treba buditi. Pomozimo jedni drugima, molimo jedni za druge.
Dao Bog da nam ovo bude dovoljno za ozbiljni zaokret prema Njemu.

Smiluj nam se, Gospodine, Tebi sagriješismo! Smiluj nam se!

Nakon jednog razornog potresa neki se ateist u vlaku razmetljivo hvalio kako on i dalje ne vjeruje u Boga. Slušao to neki grdosija koji je sjedio pokraj njega, zgrabio ga za sako, podigao u zrak i srdit upitao: „Reci mi je l’ onda tvoj ćaća noćas tresao zemljom?“

„BRAT POTRES“
Jutros nas je u Zagrebu probudio „Brat potres“ snage 5.3. Ako nas je probudio!? Došao valjda u pomoć…

Objavljuje Josip BlaževićNedjelja, 22. ožujka 2020.

fra Josip Blažević | Bitno.net