„Crkva treba biti prisutna ondje gdje su ljudi. Kao i mnoge druge katoličke crkve, ni naša crkva nije baš smještena ondje gdje su ljudi. Lokacija baš i nije bila prva na pameti našim viktorijanskim precima“, napisao je na svojem blogu župnik brightonske župe sv. Marije Magdalene o. Ray Blake.

Nakon što je svoju ideju iznio župljanima, jedan od njih predložio mu je probno unajmljivanje jednoga lokala kojemu uskoro istječe najam.

„Bilo bi izvrsno imati kapelicu, mjesto susreta, u glavnom trgovačkom dijelu grada. Razmišljao sam kako bi to moglo postati mjesto za kratku molitvu ili čak ispovijed, mjesto obraćenja“, objašnjava o. Blake.

Središnje „oružje“ evangelizacije bila bi krunica. Ideju je, kaže, dobio od afričkog biskupa koji je nedavno izjavio kako će upravo krunica pobijediti Boko Haram, a tu je i papa Pio V. koji je zapovijedio da se ova kršćanska pobožnost moli uoči bitke kod Lepanta.

„Tražio sam kako posijati sjeme obraćenja u kratkom susretu. Krunicu je jednostavno naučiti, većina katolika zna ju moliti. Ona poučava temeljnim vjerskim istinama, usmjerava čovjeka otajstvu i milosti“, piše župnik iz Brightona.

Unutrašnje uređenje također je već isplanirano. Raspelo, kip Majke Božje, prostor za svijeće, klecalo i dvoje pobožnih vjernika koji će svakodnevno moliti krunicu, a po potrebi poučiti ovoj molitvi one koji to zatraže.

Župljani ove brightonske župe oduševljeni su idejom svojega župnika, a vjerujemo kako će i papa Franjo, ukoliko dozna za ovaj projekt, biti vrlo zadovoljan.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net