U velikom broju slučajeva postupak kanonizacije može trajati nekoliko stoljeća. Unatoč tomu, pojedini sveci, kao što je bila Terezija iz Kalkute, nakon smrti su u vrlo kratkom periodu proglašeni svetima. Svetac koji je najbrže u povijesti Crkve proglašen svetim bio je sveti Petar Veronski, pravim imenom Petar Martyr. On je bio kanoniziran 1253. godine, i to manje od godinu dana nakon nasilne smrti. Ovaj svetac već osam stoljeća drži rekord u brzini kanonizacije.

Petar se rodio u Veroni 1206. godine. Kasnije je nastavio studije na Sveučilištu u Bologni. Njegovi su ga roditelji nagovarali na studij prava, ali mladić se, oduševljen katoličkom vjerom, pridružio dominikanskom redu. Za svećenika je zaređen 1228. ili 1229. godine. Njemu se pripisuje osnivanje Društva vjere i Marijinih bratovština, odnosno društva koja su tada nastajala uz mnoge dominikanske samostane, a bavila su se promicanjem vjerskog života i obranom tadašnjih krivih katarskih nauka.

Sveti Petar Veronski je bio propovjednik i branitelj vjere u Camu, Rimu i Firenzi. Njegova revnost tjerala ga je na nove apostolske pothvate, pa je tako raširio svoju djelatnost po čitavoj sjevernoj Italiji, osobito u Mantovi, Paviji, Bergamu i Ceseni. Nakon što je vršio službu priora u dominikanskim samostanima u Astiju i Piacenzi, došao je u Milano, koji će postati glavnim poprištem njegova djelovanja.

Od Gospodina je primio darove čudesa i proroštva, zahvaljujući kojima je privlačio zalutale vjernike. Papa Inocent IV. mu je naložio da se bori protiv krivovjeraca. Kada se na Bijelu nedjelju vraćao iz Coma u Milano, bio je zatočen i mučen. U svojim posljednjim trenucima je izgovarao riječi Vjerovanja. Neki izvore tvrde da je vlastitom krvlju na zemlji napisao: „Credo in Deum“. Kada je njegovo tijelo kasnije preneseno u Milano, vjernici su ga dočekali u trijumfu.

Po njegovu su se zagovoru ubrzo počela događati čuda. Njegov ubojica, Carino iz Balsama, uspio je pobjeći s mjesta zločina, ali se kasnije pokajao i ušao u dominikanski samostan. Papa Inocent IV. je odmah naložio pokretanje postupka za njegovu kanonizaciju koji je završio iznenađujuće brzo. Naime, mučenik je već 9. ožujka 1253. godine, odnosno samo 11 mjeseci ili 337 dana od svoje smrti, proglašen svetim. Njegov blagdan se svetkuje 29. travnja. Do njegove kanonizacije rekord je držao sveti Ante Padovanski koji je proglašen svetim 352 dana nakon smrti.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net