Sastanak

Židovi i muslimani u Europi pozvani su na zajedničku borbu protiv vjerske diskriminacije. “Ako se u Europi napada pravo na slobodu ispovijedanja vjere, trebamo se zajednički braniti”, pozvao je sve predsjednik Europskoga židovskog kongresa (EJC) Moshe Kantor, govoreći 4. rujna u Parizu, na otvaranju sastanka 80 muslimanskih i židovskih vjerskih vođa iz cijele Europe.

Židovi i muslimani dijele zajedničke vrijednosti i često su meta rasizma, dodao je Seniad Koblica, predsjednik Islamskog vijeća iz Norveške. Svi bi trebali zajedno podsjetiti europske vlade da su dužne zaštititi njihova prava, koja imaju kao i svaki građanin u demokratskom društvu, rečeno je na skupu.

Mržnja prema židovima i muslimanima u porastu je u Europi, naglašeno je nadalje. Također židovske i muslimanske vjerske obrede, poput obrezivanja ili obrednog klanja životinja, politika i društvo sve češće dovode u pitanje. “Ti napadi na našu kulturu, našu tradiciju i naše vjere još više zbližavaju ove dvije vjerske zajednice”, rekao je Kantor.

Zajednički sastanak organizirao je Europski židovski kongres, u suradnji s Velikom džamijom u Parizu i Zakladom za etničko razumijevanje. Međureligijski susret, koji se održava već drugi put, završio je u srijedu 5. rujna, u večernjim satima. (ika/bitno.net)

Foto: www.ejpress.org