mini_SEMINARIO

„U duhu Evanđelja, te pozivima pape Franje i neprekinutoj tradiciji duha solidarnosti koja je kroz povijest obilježavala genovešku Crkvu, kardinal Angelo Bagnasco prihvatio je molbu gradske uprave grada Genove za pomoć u prihvatu 50 izbjeglica“, stoji na web stranici Nadbiskupije.

Ovaj čin najbolji je odgovor na provokacije slične onoj koju je iznio predsjednik talijanske desničarske stranke “Sjeverna Liga” Matteo Salvini, pitavši: “Koliko je izbjeglica smješteno u Vatikanu?” Njegovo pitanje zapravo je reakcija na Papine riječi s lipanjske audijencije, kada je pozvao vjernike da mole za “osobe i ustanove koje zatvaraju vrata onima koji traže utočište daleko od svoje zemlje”.

Spomenimo stoga kako je samo Genoveška nadbiskupija u svojim prostorima zbrinula oko 400 izbjeglica uglavnom iz Afrike i Azije, dok je na razini Italije zahvaljujući Caritasu, zakladi Migrantes te župama smještaj pronašlo preko deset tisuća izbjeglica. Njihov broj veći je iz godine u godinu.

Katolička Crkva u Italiji osnovala je preko 1500 ustanova za  pomoć izbjeglicama, među kojima su ambulante, pučke kuhinja, prenoćišta i sl. Svoja vrata izbjeglicama su otvorile i katoličke škole, a u mnogim oratorijima djeca izbjeglica pronašla su drugi dom. Za one koji vole brojke, iznesen je podatak kako je Crkva svojim djelovanjem državi uštedjela najmanje 27 milijuna eura godišnje.

M.V.|Bitno.net