U ponedjeljak 27. siječnja započeo je, a trajat će do petka 31. siječnja, pohod austrijskih biskupa ‘ad limina’. Brojni su izazovi pred Crkvom u toj srednjoeuropskoj zemlji, koja ima osam i pol milijuna stanovnika; krštenih 89%, a katolicima se izjašnjava 63%, od kojih su samo devet posto praktični vjernici, dok je broj nevjernika u porastu. Posljednjih je godina Crkvu u Austriji potresala takozvana „Inicijativa župnika“ (Pfarrer-Iniziative), pokrenuta 2006. godine, zahtijevajući crkvenu doktrinarnu i pastoralnu reformu. Članovi su pozivali na neposlušnost crkvenoj hijerarhiji, što je papa Benedikt XVI. osudio tijekom svete mise na Veliki četvrtak 2012. godine.

Osvrnuvši se na napise obavijesnih sredstava, u razgovoru za Radio Vatikan, kardinal Christoph Schönborn, bečki nadbiskup, rekao je da je pisanje u medijima o Crkvi sasvim različito od govora o stvarnom životu Crkve.

– To sam jasno uočio u pisanju o „Inicijativi župnika“. U cijelom su svijetu Crkvu u Austriji promatrali iz toga: poziv na neposlušnost. Svaki put kad bih se sreo s nekim biskupom osjetio sam sažalijevanje: „Jadni vi, pa to je strašno!“ Odgovarao sam da je tu inicijativu podupro samo neznatan broj svećenika i to gotovo svi s područja Promill. Kad sam to govorio, sugovornici su se samo čudili. Iz toga se shvaća razlika između onoga što obavijesna sredstva pišu i onoga što je prava crkvena stvarnost – kazao je kardinal.

Na upit o izazovima za Crkvu u Austriji, odgovorio je da se želje ne poklapaju sa stvarnošću.

– Želje, nade i očekivanja glede obitelji i braka poklapaju se sa Svetim pismom i Crkvenim naukom više no što se može misliti. Većina bi željela uspješan odnos, uspjelu obitelj i društvo u kojem su u obitelji zastupljeni različiti naraštaji. Stvarnost je često drugačija, a podizanje mosta, koji će povezati želje i stvarnost, veliki je izazov za sve nas. Glavni je problem uskladiti stvarnost i milosrđe, to ističe papa Franjo, a to traži i Evanđelje; uskladiti Božje milosrđe i ono ljudsko; uskladiti želje i crkveni nauk s Božjim zapovijedima – kazao je kardinal te dodao:
Uspjeti uskladiti sve te stvari, vrlo je stara i teška zadaća, nije dakle neka novost. Jednom je jedan austrijski kancelar rekao: „Naučite povijest!“ Često razmišljam o tome kako lako zaboravljamo kakav je brak bio u prošlosti. Mi se ponašamo kao da suživot izvan braka, što je za mlade naraštaje, i ne samo njih, gotovo normalno, nije apsolutna novost u povijesti čovječanstva. Uvjeren sam da se ozbiljno moramo pozabaviti aktualnim teškoćama, ali također smatram da ih ne smijemo previše dramatizirati – zaključio je kardinal Schönborn.