Očekuje se da će najmanje dva milijuna mladih iz cijeloga svijeta doći na taj događaj, uklopljen u Godinu milosrđa koju je odredio papa Franjo. Za Svetoga Oca, to je „vrijeme milosrđa“, pogodno za iscjeljivanje ranâ svih onih koji žele vidjeti i dotaknuti rukom znakove Božje blizine. Prigoda je to – prema Papinim riječima – da se svima ponudi put praštanja i pomirenja. Jučer je na krakovskom Glavnom trgu proradio i veliki sat koji će označavati dane koji još nedostaju do tog događaja, a u međuvremenu je počelo i prijavljivanje za sudjelovanje, pri čemu je prvi prijavljeni sudionik bio – papa Franjo.

Pater Grzegorz Suchodolski, glavni tajnik Organizacijskoga odbora Svjetskoga dana mladih u Krakovu, osvrnuo se u razgovoru za Radio Vatikan na posebnosti tog događaja te najprije izrazio nadu da će to uistinu biti pravi Jubilej mladeži. Mjesta na kojima će se održati najvažniji događaji već su spremna, a to je, prije svega, travnjak u središtu grada, na kojemu će se održati tri središnja događaja: misa kojom će započeti obilježavanje dana, u utorak; zatim doček pape Franje, u četvrtak; te Križni put u petak.

Drugo mjesto je povezano s krakowskim svetištima – rekao je pater Suchodolski – sa Svetištem Božanskoga milosrđa i, kilometar udaljenim velikim Centrom Ivana Pavla II., novim centrom koji je još u izgradnji, ali će do sljedeće godine biti dovršen. Tamo će se kroz četiri dana, bez prekida, održavati takozvana putujuća kateheza. Želimo da tim dvama mjestima prođu svi mladi, sve prijavljene skupine.

Uz Baziliku Božanskoga milosrđa bit će pripremljen prostor praštanja, upravo poradi podjele sakramenta ispovijedi na različitim jezicima – istaknuo je pater Suchodolski te dodao da se treće veliko mjesto u pripremi nalazi nedaleko od Krakowa, 12 kilometara udaljeno od središta grada, koje je nazvano „Campus misericordiae“. Na tom se mjestu predviđa održavanje dvaju velikih događaja: molitveno bdijenje u subotu, te misa u nedjelju.

Što se pak tiče pripreme mladih za taj svjetski susret, pater Suchodolski je kazao da duhovni hod poljske mladeži traje već nekoliko mjeseci. Ove godine temeljito razmatraju sakramente: sakrament pomirenja i sakrament euharistije. U svakoj biskupiji u Poljskoj djeluje Biskupijski centar za Svjetski dan mladeži, a u svakom se tom centru, osim za rješavanje logističkih pitanja, nalazi i odjel za formaciju. Za nas je važno organizirati male skupine za formaciju, kako bismo stvorili prave kršćanske zajednice – napomenuo je glavni tajnik Organizacijskoga odbora Svjetskoga dana mladih.

Na novinarovo pitanje što će, po njegovu mišljenju, biti posebnost toga dana, pater je Suchodolski istaknuo svetoga Ivana Pavla II., jer on je potaknuo svjetske dane mladeži. Krakow je njegova biskupija. Tu je živio i obavljao svoju službu kao svećenik, biskup i kardinal. Stoga, vraćanje na tragove Karola Wojtyłe, sigurno bi bio znak zahvalnosti za dar svjetskih dana mladeži. Osim toga, – dodao je – valja uvijek misliti na to da je Krakow grad milosrđa. Ovdje je živjela i sestra Faustina Kowalska; ovdje je preminula i tu se nalazi njezino svetište.

Mislim stoga da će i tema milosrđa, u jubilejskoj godini milosrđa, zacijelo biti veliki znak za cijeli svijet. Želimo da upravo iz Krakowa, s obilježavanja toga dana, svima zasvijetli ona iskra koja će pripremiti svijet za posljednji Gospodinov dolazak: to su Isusove riječi koje je rekao upravo sestri Faustini. Mi se zato doista pripremamo kako bismo iz Krakowa dali snažan duhovni poticaj, da svi otkriju veliku potrebu za milosrđem – istaknuo je pater Suchodolski.

RV | Bitno.net