Irak

Koncem lipnja je, naime, ta zaklada papinskoga prava darovala hranu u vrijednosti od 690.000 eura, za 13.000 kršćanskih obitelji izbjeglih u irački Kurdistan. Od početka prodora samozvane Islamske države, u lipnju 2014. godine, spomenuta je zaklada pomogla Crkvi u Iraku s više od 7.300.000 eura. Samo je u kaldejskoj nadbiskupiji Erbil, gdje su utočište našli kršćani izbjegli iz Mosula i iz Doline Ninive, zaklada pružila više od 60% ukupne pomoći primljene na međunarodnoj razini.

Potpora ‘Pomoći Crkvi u nevolji’ imala je veliki utjecaj na život naše zajednice – napisao je kaldejski nadbiskup Erbila msgr. Bashar Matti Warda, zahvaljujući zakladi za blizinu njihovim obiteljima u tom tako dramatičnom trenutku. Darove su obiteljima razdijelili dragovoljci, a svaka je obitelj tada od toga mogla živjeti barem mjesec dana. Zaklada će i dalje skupljati sredstva kako bi zajamčila trajno odašiljanje hrane tijekom sljedećih mjeseci.

U iračkom se Kurdistanu kršćani pak pripremaju za prvu žalosnu obljetnicu bijega iz Doline Ninive. U noći između 6. i 7. kolovoza prošle godine, više je od 120.000 vjernika bilo primorano napustiti svoje domove zbog napredovanja samozvane Islamske države. Nakon prvih nekoliko mjeseci provedenih u šatorima, crkvama ili napuštenim zgradama, zahvaljujući pomoći zaklade kršćanske su obitelji pronašle smještaj u kućama na najam, ili u montažnim kućama koje je darovala zaklada. Za nekoliko dana započinje školska godina, i to u osam montažnih škola koje je, isto tako, darovala zaklada ‘Pomoć Crkvi u nevolji’, kako bi zajamčila budućnost izbjeglim mališanima.

Sve su to mali znakovi nade koji pomažu kršćanima podnijeti nesigurnost i svakodnevne teškoće, kao što su visoke temperature i nedostatak električne energije, čija je opskrba često prekinuta i po 14 sati dnevno. Crkva je i dalje jedini oslonac za tisuće izbjeglih obitelji, uz blizinu i molitve kršćana iz cijeloga svijeta – napomenuo je nadbiskup Warda.

RV | Bitno.net