UN

Obje velike Crkve u Njemačkoj u zajedničkom su priopćenju uoči UN-ova summita o zaštiti okoliša pozvale na ozbiljan zaokret u klimatskoj politici i na borbu protiv siromaštva. Njemačka biskupska konferencija u Bonnu (DBK) i Vijeće Evangeličke crkve u Njemačkoj (EKD) u Hannoveru u dopisu objavljenom 12. lipnja pozivaju Njemačku da zauzme vodeću ulogu u smanjenju emisija CO2.

Summit “Rio plus 20” od 20. do 22. lipnja u Rio de Janeiru, 20 godina nakon prvoga “Svjetskog summita”, okupit će predsjednike država i vlada iz cijelog svijeta, kao i predstavnike gospodarskih i nevladinih organizacija.

Prema viđenju dviju velikih Crkvi u Njemačkoj ekološki problemi i dalje se pogoršavaju. Vijeća DBK i EKD očekuju da će svjetski sastanak na vrhu biti usmjeren na takozvanu “zelenu ekonomiju”, na održivi razvoj i očuvanje resursa prema standardima društvene pravednosti. Održivo gospodarstvo mora se prije svega boriti protiv globalnog siromaštva. Obje Crkve stoga se zauzimaju za osnivanje učinkovite svjetske organizacije za zaštitu okoliša i Vijeća Ujedinjenih naroda za održivi razvoj.

Izjava se također obraća i pojedincu: “Kao kršćanima obveza nam je osigurati da se načelo održivosti i društvenog djelovanja čvrsto ukorijeni i da bude prihvaćeni stil života”. Cilj je sačuvati “zemlju koju nam je Bog darovao za sva stvorenja”. (ika/bitno.net)