32-godišnji Zadranin Frane B., koji je opljačkao šest crkvi, samostan i župni stan u Zadru, te jednu crkvu u Zatonu i Crnom, osuđen je na Općinskom sudu u Zadru na bezuvjetnu kaznu od tri godine i šest mjeseci zatvora, prenosi Zadarski.hr.

Pljačke su se dogodile još 2017. godine, a u razbojnikovim je pohodima ukraden novac iz crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, Gospe Maslinske, sv. Frane, sv. Petra, Kraljice Mira, Srca Isusova, Rođenja Blažene Djevice Marije, Gospe Maslinske, Sv. apostola Petra i Pavla, samostana sv. Ivana Krstitelja, župnog stana Blaženog Alojzija Stepinca, te pravoslavne crkve sv. apostola Petra i Pavla.

Novac je uziman uglavnom iz škrabica s milodarima, a iz župnog stana blaženog Alojzija Stepinca odnio je 24 muška ručna sata u vlasništvu svećenika.

Pljačkaš je uhićen nakon što je svećenik kojem su oteti satovi u suradnji s policijom dogovorio da će od njega kupiti svoj ukradeni sat koji se pojavio na ‘tržištu’. Na dogovorenoj primopredaju se pojavila i policija te uhitila Franu B.

Sud je svojom presudom između ostalih prihvatio imovinsko-pravni zahtjev svećenika u iznosu od 20.000,00 kuna. Prihvaćen je i imovinsko-pravni zahtjev Zadarske nadbiskupije, Župe sv. Josipa, postavljen po Martinu Jadrešku u iznosu od 12.000,00 kuna, a djelomično je prihvaćen imovinsko-pravni zahtjev crkve Gospe Loretske u zadarskim Arbanasima, i to u minimalnom iznosu od 3.000,00 kuna budući da se nije moglo točno utvrditi koliko je bilo novca u škrabicama.

Muškarac je osim crkvi opljačkao i nekoliko trgovina. Kako bi se domogao plijena, Zadranin se u neke crkve penjao i preko gromobrana, a inače je ulazio kroz prozore ili razvaljivao vrata.