Poljski biskupi podržali su inicijativu sindikata Solidarnost za zabranu rada trgovinama nedjeljom i naglasili kako ona može značiti povratak nedjelje u poljsko društvo ne samo kao religijskog, nego kao i kulturnog dobra.

Na prošli tjedan održanom zasjedanju Poljske biskupske konferencije biskupe je s inicijativom sindikata upoznao metropolit Katowica nadbiskup Wiktor Skworc. Tada je rekao kako će biskupi podržati tu inicijativu, te pozvati katoličke laike da joj se pridruže, pomažući u prikupljanju 100.000 potpisa potrebnih da prijedlog uđe u parlamentarnu proceduru.

“Imam duboku nadu da će vrijednost nedjelje, duboko ukorijenjene u našoj europskoj kulturi i civilizaciji, biti vraćena našem društvu”, rekao je nadbiskup i podsjetio na sve one radnike koji u velikim trgovačkim lancima rade nedjeljom. Prema nekim procjenama, trenutačno ih je oko milijun i pol.

“Rade i subotom i nedjeljom. Nemaju obiteljski život, uskraćeno im je pravo na zajedničko svetkovanje nedjelje, na izgradnju društvenih i obiteljskih spona. Sada imamo šansu to im vratiti”, rekao je nadbiskup.

Povjerenstvo koje stoji iza inicijative ograničavanja rada trgovinama nedjeljom sastavljeno je od predstavnika sindikata, poslodavaca i radnika. Prema prijedlogu, trgovačkima centrima bilo bi zabranjeno raditi nedjeljom. Predviđena su odstupanja od zabrane, primjerice na dvije zadnje nedjelje pred Božić i zadnju nedjelju pred Uskrs. Odstupanja su predviđena i u slučajevima manjih dućana koja su u vlasništvu malih obrtnika, pekarni, ljekarni, novinskih kioska i manjih benzinskih postaja.

Goran Andrijanić | Bitno.net