Crkva

Jedan novoizabrani zastupnik u kuvajtskom parlamentu, inače član radikalne islamske skupine,  izjavio je ovih dana da u Kuvajtu postoji dovoljno kršćanskih crkava te je najavio zabranu izgradnju novih. Zbog takvog istupa u kojem je spominjao samo kršćanske crkve a ne i druge ne-islamske bogomolje, kako je u razgovoru za Laudato.hr istaknuo apostolski nuncij sa sjedištem u Kuvajtu nadbiskup Petar Rajič, naišao je na žestok odgovor kuvajtske javnosti.

„Naime, mnogi su Arapi digli svoj glas protiv izjave ovog zastupnika i naglasili da Kuvajt odavno njeguje tolerantan stav prema svim vjerskim zajednicama, posebno prema kršćanima, te su njihova prava na slobodu vjere zajamčena u državnom ustavu“, pojasnio je nadbiskup Rajič koji je rođen u Kanadi u obitelji iseljenika iz Bosne i Hercegovine.

Unatoč ovom izgredu, kako je pojasnio apostolski nuncij na Arapskom poluotoku Petar Rajič, problem ipak ostaje da kršćanske vjerske zajednice na cijelom poluotoku nemaju dovoljno crkava za svoje pastoralne potrebe te se snalaze po postojećim hramovima, iznajmljenim dvoranama, podrumima te obiteljskim kućama.

„Iako ima pojedinaca iz radikalnih skupina koji bi htjeli potjerati sve kršćane iz Arapskog poluotoka, teško je vjerovati da će vlasti u bilo kojoj od ovih država srušiti postojeće crkve. Mislim da će ipak uzeti vremena da se stvori društveno i političko ozračje koje bi dozvolilo izgradnju novih crkava, jer je broj kršćana u ovoj regiji u stalnom porastu“, nadodao je.

O položaju kršćana na Arapskom poluotoku možete više pročitati u razgovoru s nadbiskupom Rajičem ovdje.

Laudato.hr